Ook het leerlingenvervoer onderwerp van discussie
Ook het leerlingenvervoer onderwerp van discussie / foto: Agnes IJmker

Ideeën voor geschikte bezuinigingen gezocht

WOUDENBERG – De kick-off van de bezuinigingsdialoog wordt op 30 november gedaan door wethouder Treep, burgemeester Cnossen en Marco van de Hoef, fractievoorzitter van de grootste fractie in de raad. Inwoners en professionals kunnen hun mening geven over bezuinigingen en hoe de transformatie in de zorg vorm gegeven moet worden.

De gemeente kampt met een begrotingstekort dat vooral veroorzaakt wordt in het sociale domein. ‘De gemeente moet bijvoorbeeld in de jeugdzorg te veel doen voor te weinig geld. Dat is nu eenmaal zo. Daar hebben we rekening mee te houden’, zei Cnossen tijdens een digitale persbijeenkomst.

Op dit moment is het zo dat mensen een indicatie voor bepaalde zorg krijgen. Als iemand bijvoorbeeld een schouderoperatie krijgt, heeft hij recht op een jaar lang twee keer per week begeleiding van een fysiotherapeut. Sommigen hebben echter maar acht maanden nodig.

‘We willen bijvoorbeeld onderzoeken of we in Woudenberg deze gang van zaken kunnen veranderen. We willen niet kijken naar waar mensen recht op hebben, maar wat ze nodig hebben,’ aldus Cnossen.

Cnossen en bezuinigingsexpert Marieke Meeuwenoord waren uiterst terughoudend in het geven van voorbeelden van mogelijke veranderingen. Ze wilden de ongeveer 40 deelnemers aan de dialoog niet het gras voor de voeten maaien.

Cnossen gaf als voorbeeld dat jongeren misschien recht hebben om elders te verblijven en zorg te ontvangen, terwijl het handiger en beter zou zijn om hen in hun eigen omgeving te houden en hen langs te laten komen voor consulten. Overigens is het de vraag wat er gebeurt als mensen hun wettelijk recht opeisen en geen genoegen nemen met wat nodig is.

De burgemeester dacht dat deze andere aanpak impact voor professionele zorgaanbieders zal hebben. Zij hebben hun bedrijf ingericht op de zorg waar mensen recht op hebben en niet op wat mensen nodig hebben. Ze zullen minder inkomsten hebben.

In de gemeenteraad is uitvoerig over de dialoog gesproken. In de discussie dook een paar keer het voorbeeld van het leerlingenvervoer op. De burgemeester haalde dat voorbeeld ook aan. Blijkbaar is het erg kostbaar om kwetsbare leerplichtige kinderen naar passend onderwijs te vervoeren.

Vervolg op pagina 5