Er wordt heerlijk gesmuld van de pannenkoeken
Er wordt heerlijk gesmuld van de pannenkoeken / foto: Agnes IJmker

Pannenkoeken voor kinderen van Peuterspeelzaal De Ark

Peuterspeelzaal De Ark sloot afgelopen vrijdag het thema 'eten en drinken' af met een pannenkoeken feestje. Anton Stuurman, interim-voorzitter van het bestuur van De Ark bakte voor alle kinderen een heerlijke pannenkoek.

Interim-voorzitter

Na het afscheid van Paul Hoogers, heeft Anton Stuurman de taak van voorzitter voorlopig op zich genomen en is hij aanspreekpunt voor de stichting. Binnen het bestuur zal er de komende periode gekeken worden naar een passende rol- en taakverdeling zodat de peuterspeelzaal kwalitatief kan blijven ontwikkelen en een fijne plek kan zijn voor peuters.

We zijn er voor de kinderen

Stuurman vertelt dat De Ark vanaf 2011 weer zelfstandig is geworden. "Op initiatief van ouders is de peuterspeelzaal overgenomen van Kwink. Het verdienmodel van Kwink paste niet bij de intentie die ouders en leidsters hadden bij het leveren van kwalitatief goede begeleiding voor het jonge kind", volgens Stuurman. “We zijn er voor de kinderen, dat betekent dat we altijd twee leidsters op een groep willen. Daarnaast staan we als bestuur achter een christelijke levensvisie en wil de groepsleiding met hun programma aansluiten bij de christelijke opvoeding thuis.
Vanuit een zelfstandige positie kunnen we meer garant staan voor kwalitatief goede opvang."

Kwaliteit

Het bieden van Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) is belangrijk om kinderen voor te bereiden op de basisschool. Stuurman: “Hiervoor is het nodig dat alle leidsters gecertificeerd zijn. Doordat er nieuwe leidsters zijn aangenomen, hebben we hierin nog een doel te halen en volgen deze leidsters op dit moment allemaal de opleiding voor VVE.”
Volgens groepsleidster Linda is het aanbod vanuit het VVE-principe heel effectief. “Kinderen leren samen spelen en vergroten hun woordenschat.” Kinderen die een achterstand hebben in hun ontwikkeling kunnen met financiering vanuit de gemeente twee dagdelen extra komen. "Wij en ook basisscholen ervaren dat vanuit dit specifieke aanbod onderwijsachterstand wordt voorkomen.”

Goede sfeer is belangrijk

“We hebben van de inspectie teruggekregen dat het pedagogisch klimaat heel goed is”, vertelt Stuurman. “We horen dit ook van ouders. Zij zijn vertrouwd met de leidsters en de communicatie verloopt op directe wijze. De verruimde openingstijden is een verandering geweest. Kinderen kunnen nu een dagdeel van 4 uur komen, waardoor het aanbod is uitgebreid." Leidster Linda vertelt dat er altijd thematisch gewerkt wordt. “Nu het thema ‘eten en drinken’ is afgerond, gaan we verder met het thema Sinterklaas.”

Trots

Stuurman geeft aan trots te zijn op het team van De Ark. "Het is een hecht en positief team, waar veel overlegd wordt. De nieuwe leidsters zorgen voor een frisse wind en de ervaren juffen kunnen hun kennis en ervaring delen.”

Anton Stuurman, interim-voorzitter, bakt pannenkoeken voor de kinderen van de peuterspeelzaal De Ark