Afbeelding

75 jaar

In november viert de SWO traditiegetrouw de verjaardag van alle inwoners van Woudenberg die dat jaar 75 zijn geworden. De jarigen worden uitgenodigd om taart te komen eten in De Schans.

En ik heb het genoegen ook daarbij te mogen zijn. Dat gaat nu niet door en daarom vier ik het graag met u – via deze column!

We kijken samen terug: wat gebeurde er in het geboortejaar 1945? Voor de zwangere moeders begon het jaar niet goed: het was oorlog, koud en er was honger.

Wat een ingewikkelde tijd om een kindje te krijgen.

Op het wereldtoneel gebeurde er veel: in januari werd Auschwitz bevrijd en in de maanden daarna de rest van Europa. Plaatsnamen als Hiroshima, Potsdam en Neurenberg herinneren ons nog altijd aan dat jaar en de gevolgen van een wereldoorlog.

En wie zijn “beroemde” leeftijdsgenoten? Van Rod Stewart tot Herman van Veen dit keer.

En Kapitein Rob en Suske & Wiske zagen nota bene het levenslicht in 1945!

De jeugdjaren van deze generatie zullen in het teken gestaan hebben van wederopbouw. Sprak men over de gevolgen van de oorlog? Over familieleden en plaatsgenoten die de oorlog niet overleefden?

Of overheerste de blijdschap van bevrijding en het besef dat er heel hard gewerkt moest worden.

We kijken ook naar het nu: wat een feestelijk jubileumjaar had moeten worden van een 75e verjaardag en 75 jaar bevrijding werd een jaar van ongekende en ongedachte omstandigheden.


Van afstand in plaats van verbinding en van ingetogen leven in plaats van genieten van vieringen. Of misschien van andere manieren van verbinden en vieren. Van omkijken naar elkaar en intiemere ontmoetingen.

Normaal gesproken kijken we ook naar de toekomst – voor zover we dat kunnen. Wat heeft u nodig om zelfstandig te blijven wonen?

Is uw huis voldoende veilig en nog steeds geschikt? Heeft u contacten met familie, vrienden, buren en zou u op hen terug kunnen vallen?

Voor wie wilt èn kunt u van betekenis zijn? Mocht u hulp nodig hebben, weet u dan de weg? Wist u dat de ouderenwerker van de Kleine Schans en ook vrijwillige ouderenadviseurs klaar staan om over deze en andere vragen met u mee te denken?

Ik nodig u van harte uit om er niet mee te blijven zitten. Samen zijn we Woudenberg!

Ik sluit af. Veel is ongewis en zeker in 2020! Ik feliciteer u desalniettemin van harte met uw 75e verjaardag en wens u, samen met uw dierbaren, alle goeds toe en hoop dat we met alle Woudenbergers samen weer snel naar een vorm van normaal zullen terugkeren!

Marleen Treep
Wethouder