Afbeelding
Foto: redactie

Woudenberg in trek als woonplaats bij inwoners regio Eemland

WOUDENBERG – In de gemeente Woudenberg worden de komende jaren veel woningen gebouwd. De grote vraag is in welke prijsklasse moeten ze gebouwd worden en voor welke doelgroep. Veel burgers uit de regio willen in het dorp wonen.

De discussie tijdens de digitale commissievergadering was er eentje voor kenners. Het ging bijvoorbeeld over de oplegger van WBO en wethouder Treep wil graag verhuisketens in het leven roepen om scheefwonen aan te pakken. Mooie termen voor een ingewikkeld en prangend probleem.

De woningkrapte in Woudenberg is groot. Sommige mensen willen graag naar een andere woning verhuizen, maar kunnen niet omdat er geen geschikte huizen zijn. Een bijkomend probleem is dat sommige mensen in het verleden op grond van hun toenmalige inkomen een sociale huurwoning hebben toegewezen gekregen.

Nu ze meer verdienen wonen ze in een huis, die eigenlijk naar een ander zou moeten gaan. Zelfs als ze zouden willen verhuizen is dat lastig voor deze zogeheten scheefwoners. Er zijn weinig geschikte woningen en de lasten stijgen fors als ze een nieuwe woning betrekken.

Wethouder Treep heeft in overleg met Omnia Wonen een strategie bedacht. Er worden meer levensloopbestendige woningen voor senioren gebouwd. Dat zijn huizen zonder drempels, die gemakkelijk aangepast kunnen worden als mensen last krijgen van lichamelijke gebreken.

De huizen van de senioren komen vrij en daar moeten dan de scheefwoners intrekken. Zo ontstaat er een verhuisketen waarbij ook starters een kans krijgen op de woningmarkt. Maar de gemeente kan niemand dwingen naar een duurdere woning te verhuizen.

Woudenberg zal veel huizen bouwen. In de regio mogen ook mensen uit andere gemeenten op huizen inschrijven en kunnen een woning toegewezen krijgen. De afgelopen tijd ging 14 procent van de schaarse vrijkomende woningen naar bijvoorbeeld inwoners van de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort.

Bij een eerdere discussie verklaarde de wethouder dat bijvoorbeeld Amersfoorters die naar Woudenberg verhuisden meerdere problemen hadden.

Jan Bessembinders van het CDA wilde van de wethouder weten of ze nog achter die uitspraak staat. Ze antwoordde: ‘Iedereen is hier welkom en we zullen goed voor hen zorgen, ongeacht hun problemen.'