Marco van de Hoef
Marco van de Hoef Marco van de Hoef

Politicus of bestuurder?

In eerste instantie zou je zeggen dat deze twee termen heel erg bij elkaar horen, en in de basis klopt dat ook.

Maar ze kunnen ook mijlenver uit elkaar liggen, en dat heeft dat weer te maken met de manier waarop je zelf invulling geeft aan deze twee termen.

Zelf heb ik me, in die bijna 15 jaar dat ik nu deel uitmaak van de Woudenbergse politiek, altijd een bestuurlijke politicus gezien.

Ik hou ervan om zaken voor elkaar te krijgen, om in alles een poging te doen om het ‘met elkaar’ beter te doen zodat zoveel mogelijk Woudenbergers daarvan kunnen profiteren. En zoals ik terugkijk op die 15 jaar raadslidmaatschap is het bijna altijd zo geweest in de Woudenbergse politiek.

Bijna ja, want de huidige raadsperiode is significant anders dan de andere 3 die ik meegemaakt heb. In mijn optiek lijkt het wel alsof de nadruk deze periode meer ligt op politiek dan op besturen.

Nadrukkelijk worden meer de tegenstellingen gezocht dan de overeenkomsten; nadrukkelijk wordt meer de nadruk gelegd op wij en zij; nadrukkelijk wordt meer de nadruk gelegd op coalitie en oppositie.

Is dat dan per definitie fout? Nee zeker niet, maar vanuit mijn optiek bereik je daar zo weinig mee. Als besturend politicus heb ik altijd geprobeerd om vanuit de GBW fractie resultaten te boeken door in de basis achter de voorstellen van ons college te staan.

De kennis, kunde en inhoud achter de voorstellen komen vanuit ons gemeentehuis en zijn opgesteld door deskundige ambtenaren.

Onze ambtenaren! Als je daar vertrouwen in hebt ben je al meer dan over de helft.

Vervolgens kijken we samen hoe het mogelijk nog beter kan, en bereiken we samen het beste resultaat.

Zo zou het in mijn ogen moeten zijn. Maar deze periode is het anders.

Negatiever, tegengestelder, harder en onvriendelijker. Ik betreur dat, zoals ik het ook betreur dat er bijvoorbeeld wordt tegengestemd als één onderdeel van een goed voorstel niet bevalt.

Of als collega raadsleden de vergadering verlaten als een initiatief wordt ingebracht. Het gaat in Woudenberg misschien wel te veel op politiek lijken, en daar zit voor mij persoonlijk het probleem.

De warme jas die de Woudenbergse politiek altijd voor mij was, de energie die ik ervan kreeg, is er niet meer.

Met alle energie die ik nog over heb ga ik met onze fractie krachtig richting de verkiezingen in maart 2022.

Daarna stop ik ermee. Geef ik het stokje over. Heel bewust en vol overtuiging.

Waarom? Omdat ik me meer bestuurder voel dan politicus.