Huurwoningen aan de Eshoflaan
Huurwoningen aan de Eshoflaan / foto: redactie

'Jongeren trekken weg uit het dorp'

WOUDENBERG – Het is voor starters en alleenstaanden lastig om een sociale huurwoning in Woudenberg toegewezen te krijgen. Simon van Oosterom van het CDJA vroeg tijdens de commissievergadering aandacht voor dit probleem. ‘Jongeren trekken weg uit het dorp.’

Van Oosterom constateerde dat de noodzaak voor betaalbare huizen voor jongeren hoog is. ‘Starters willen graag in Woudenberg blijven wonen en krijgen die kans niet. Dan vertrekken ze tegen hun zin naar een andere woonplaats. Dat is niet de bedoeling.’ Het was niet de eerste keer dat het CDJA aandacht voor dit probleem vroeg.

Elke twee jaar doet de gemeente een WoningBehoefte Onderzoek. Het rapport werd digitaal besproken. Het blijkt dat dit probleem urgent is.

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, somde enkele cijfers op. Het duurt gemiddeld zeven jaar voordat iemand een woning toegewezen krijgt. Vorig jaar kwamen er drie woningen voor jongeren op de markt. Volgens het onderzoek is er behoefte aan 10 tot 20 woningen.

Jan Bessembinders van het CDA stelde daarom voor meer goedkope huurwoningen te bouwen. Op dit moment moet dat 20 procent van de nieuwbouw zijn, maar dat wordt op termijn 30 procent.

Volgens wethouder Treep was die stap nog niet nodig. De komende jaren zal de vraag naar sociale huurwoningen eerst dalen en dan toenemen. In het volgende WoningBehoefte onderzoek kan dan weer gekeken worden naar de situatie.

Bessembinders meende dat het probleem over twee jaar misschien niet meer bestaat. ‘Als mensen weten dat ze in Woudenberg geen woning kunnen krijgen, verhuizen naar een andere plaats. Dan is er geen vraag meer naar starterswoningen, omdat iedereen elders woont.’ Deze oplossing leek Bessembinders niet goed.

Simon van Oosterom schetste een somber beeld. ‘Het is praktisch onmogelijk voor jongeren om een huis te vinden. Er is niets betaalbaars.'