Rien Meijer met een groep van 30 vrouwen die de alfabetiseringscursus volgen
Rien Meijer met een groep van 30 vrouwen die de alfabetiseringscursus volgen / foto: Rien Meijer

Serve India geeft mensen hoop voor de toekomst!

WOUDENBERG Al sinds 2008 is de Woudenbergse Rien Meijer betrokken bij Serve India, een organisatie die mensen helpt in India, Indonesië, Ethiopië en Albanië. Enthousiast vertelt Rien Meijer over de vele projecten en ervaringen die hij in de afgelopen jaren heeft opgedaan.







Van autotechniek naar zendingsorganisatie

Rien Meijer heeft al van jongs af aan hart voor de zending, vertelt hij in zijn woning aan de Schans. Na een loopbaan in de autotechniek en als docent, gaat Rien bij Bible League werken.

Daar komt hij in contact met Serve India, een zendingsorganisatie die samen met partner organisaties in Amerika en Canada, projecten opzet om mensen een betere toekomst te kunnen geven.

Rien is, als voorzitter/directeur van Serve India, in India, Indonesië, Ethiopië en Albanië geweest om contacten te leggen met de plaatselijke bevolking en heeft daar gezien dat hulp hard nodig is in het leven van deze mensen.

Serve India heeft de focus op India, maar is in de loop der jaren breder geworden dan alleen India. Zo zijn er ook projecten in Indonesië, Ethiopië en Albanië.

Leren lezen

In India leven 1,3 miljard mensen. Hiervan kan 50% van de mensen niet of nauwelijks lezen of schrijven. Wie niet kan lezen, schrijven of rekenen heeft veel kans te worden opgelicht of uitgebuit.

In India is er het kasten systeem waarbij veel mensen leven in of onder de laagste kaste, wat betekent dat ze niet kunnen worden geregistreerd en dus geen toekomst hebben met inkomsten. Samen met lokale kerken in India organiseert Serve India daarom alfabetiseringscursussen voor volwassenen.

Zo’n 150.000 volwassenen, vooral vrouwen, de mannen werken vaak ver van huis, krijgen een jaar lang, 5 avonden per week, les. Na dat jaar ontvangen ze een erkend diploma. Het lesprogramma is gebaseerd op verhalen en teksten uit de Bijbel. Deze mensen leren tijdens het programma ook hoe ze hygiënischer kunnen leven, zelf producten kunnen verbouwen en hoe ze producten kunnen maken en deze verkopen om zo beter in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Mensen in India werken graag in de handel. Kunnen lezen en schrijven opent zo deuren naar betere banen, en betere levensomstandigheden, maar ook naar een betere plek in de samenleving. Het geeft hoop, zelfvertrouwen en een eigen bron van inkomsten. Maar deze alfabetisering is ook de sleutel tot het Evangelie.

Kinderbijbelclubs

India is een bijzonder kinderrijk land en bijna de helft van de Indiase bevolking is jonger dan 20 jaar. Eén op de vijf kinderen in de wereld woont in India. Stichting Serve India biedt veel van deze kinderen een veilige haven. Ondanks de goede economische ontwikkelingen voor de bovenlaag, is er voor veel kinderen weinig toekomstperspectief.

Veel ouders worden gedwongen hun kinderen te laten werken en vaak is er geen geld om naar school te gaan. Toch is er ook goed nieuws.

Elk jaar komen er ongeveer 5 miljoen kinderen naar de kinderbijbelclubs, die door Serve India via lokale kerken worden georganiseerd. Hier krijgen de kinderen liefdevolle aandacht van de vrijwilligers. Er is ruimte om te spelen en te leren met leeftijdsgenoten, ze zingen liederen en luisteren naar de verhalen uit de Bijbel. Kinderen worden zo na schooltijd opgevangen en de moeders nemen dan vaak deel aan de alfabetiseringscursus.

Opleiding onderwijzers

Onderwijzers voor het alfabetiseringswerk en de kinderclubs worden door Serve India opgeleid in India, alsook plm 3000 evangelisten/voorgangers voor de nieuw ontstane kerken. Deze studenten werken tijdens hun opleiding nauw samen met de plaatselijke, deelnemende kerken.

Tijdens hun training en het onderwijs dat ze zelf geven, vertellen zij aan veel mensen over hun geloof. Omdat zij de taal en de cultuur goed kennen, zijn zij geschikte evangelisten.

Groei

We zien de laatste jaren ook een enorme groei in de kerken. Zo ontstaan er overal nieuwe gemeenten; in India worden de kerkgebouwen niet uitgebreid, maar wordt er telkens een nieuwe kerk gebouwd waar een nieuwe gemeente gesticht wordt. Serve India heeft een kantoor in India, dat door goed opgeleide Indiërs aangestuurd wordt.

Er leven in India 600 miljoen mensen in diepe armoede, waarvan 41 miljoen op straat. 412 miljoen mensen zijn niet bekend met het geloof. Een nieuwe manier om mensen te bereiken is sleutelhangers verspreiden met een QR code die toegang geeft tot de Bijbel in 50 verschillende talen.

Deze groei wekt ook veel vijandschap bij extremistische hindoes en moslims. Het gevolg is veel verdrukking en achterstelling. Ook bij corona-hulpverlening door de hindoe overheid!

Hulp

Door corona is er nog meer armoede gekomen. Door de onverwachte lockdown kwamen de arme mensen (daliths) zonder inkomen en voedsel te zitten.

Serve India heeft een aantal kanalen die deze mensen (voedsel) hulp kan geven.

U kunt Serve India ook helpen met een gift om in deze nood hulp te kunnen bieden. Zij helpen door medische hulp, voedsel en geestelijke steun aan deze mensen te verlenen.

Serve India wil deze programma’s graag blijven aanbieden, maar kan dit alleen doen met hulp vanuit het buitenland.

Meer informatie over deze organisatie? Ga naar www.serveindia.nl