Het G-team in het nieuw gestoken door SGW
Het G-team in het nieuw gestoken door SGW / foto v.v. Woudenberg

60 jaar v.v. Woudenberg en het leukste team van de vereniging

WOUDENBERG Op 17 augustus 2021 is het 60 jaar geleden dat de v.v. Woudenberg werd opgericht. In de 4e aflevering kijken we terug op de verrichtingen van het G-team.

Sporten voor mensen met een beperking

Met het G-team wordt al snel de link gelegd met gehandicapten voetbal. Echter niets is minder waar. In de tijd dat de jeugd teams nog werden aangeduid met de letters A tot F was het een, voor de KNVB, logische keuze dat de daarop volgende categorie sporten onder te verdelen in G-teams. In dit geval een niet al te gelukkige keuze.

Met een organisatie als Reinaerde in het dorp leek het niet meer dan logisch dat ook binnen de voetbalvereniging Woudenberg een team op te richten.

Het ontstaan van het eerste G-team.

Tijdens het herfstkamp in 2007 kwam het oprichten van een voetbalteam voor mensen met een beperking ter sprake. Een gemeente waarin een aantal Woudenbergse jongeren bij de G-teams in Den Dolder en Amersfoort voetbalden moest toch ook bestaansrecht hebben in Woudenberg.

Yvonne Kors nam daarom het initiatief om een G-team op te richten. Onder haar bezielende leiding werd gezocht naar een begeleidingsteam om deze mensen op en top te verzorgen en te ondersteunen bij hun hobby.

In de eerste periode bestond het begeleidingsteam naast Yvonne zelf uit Jeanette Harskamp, Michel van Santen en Siert Smit. Leo Voogt werd aangetrokken als trainer en coach en de thuiswedstrijden werden geleid door Roelof Bruggink.

Na een half jaar voorbereiding was het dinsdag 3 april 2007 eindelijk zover en kon Leo starten met de eerste training. Na een maand trainen wist men het zeker om in september mee te gaan doen aan de officiële competitie van de KNVB. Om de dames en heren er piekfijn uit te laten zien zorgde Onno Kors namens Primavera Nederland voor een professionele outfit.

Met een op en top begeleidingsteam, een supertrainer en een hoop enthousiasme werd de competitie gestart. Met wisselende resultaten maar altijd met een grote glimlach op het gezicht.

De buitenlandse trip naar Portugal

Dat de Nederlandse competitie een eerste stap was naar een internationale doorbraak bleek na een half jaar voetbal. Eind 2007 werden plannen gesmeed om ook buiten de Woudenberg en Nederland naam te maken. In de zomer van 2008 werden de plannen werkelijkheid en werd deelname aan een toernooi in Albufeira een feit.

Met een vliegtuig, voor de meeste spelers een eerste ervaring, en gestoken in door Renes Koeriersdiensten gesponsorde trainingspakken, werd de reis aangevangen.

Of het de spanning van voetballen in het buitenland was, de naweeën van de vlucht of gewoon omdat de tegenstanders te goed waren, is niet duidelijk maar Woudenberg kon tijdens dit toernooi geen potten breken. Maar ondanks de resultaten was het voor onze voetbalsters en voetballers een onvergetelijke ervaring.

Ook de begeleiding van het G-team heeft dezelfde ervaring. Zowel Yvonne als Leo geven aan dat, met al het vrijwilligerswerk dat ze in verschillende functies voor de club hebben gedaan, ze de trip naar Portugal als absoluut hoogtepunt beschouwen.

Een weekendje Winterswijk

Was de reis naar Portugal van de eerste generatie G-voetballers een hoogtepunt in hun carrière, het huidige team heeft een soortgelijke ervaring. In 2018 nam het huidige team deel aan een toernooi in Winterswijk. Met een overnachting in tenten werd in twee dagen gevoetbald tegen voor de spelers onbekende tegenstanders. Ook hier waren niet alleen de wedstrijden mooi om op terug te kijken maar de bonte avond na dag één staat iedereen nog helder voor de ogen.

Zelf mocht ik een klein deel van deze reis meemaken. Op zondag haalde ik de jongens op en bij aankomst werd ik overdonderd door het enthousiasme van de jongens. De wedstrijd die ik mocht bekijken ging verloren maar na afloop werd daar niet over gesproken. De avond ervoor daar ging het om. Samenhangende en onsamenhangende verhalen maakten mij duidelijk dat ook dit weekend in de geheugens gegrift zullen blijven staan.

Het huidige G-team

Op dit moment staat er een mooi G-team dat in de laatste reguliere competitie kampioen is geworden. Deze prestatie werd natuurlijk uitbundig gevierd. Met dit kampioenschap werd aangetoond dat Yvonne Kors het in 2007 goed heeft gezien. Mensen met een beperking kunnen meer dan menigeen van hen verwacht.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Met het G-team is een bijzonder team binnen de voetbalvereniging Woudenberg genoemd. Een team met voetballers die net wat meer begeleiding en zorg nodig hebben. V.V. Woudenberg wil graag midden in de samenleving staan en daarmee een rol spelen binnen het betrekken van alle mensen bij de club.

Ook bij de sponsoren van onze club is de betrokkenheid bij het G-team aanwezig. De Sponsor Groep Woudenberg heeft namelijk tijdens een netwerkbijeenkomst het G-team geheel in het nieuw gestoken. Tijdens de onthulling benadrukte voorzitter Michel van Raay dat de club een regionale en maatschappelijke functie heeft waarbij alles goed geregeld moet zijn. Hij benoemde hierbij naast de selctie-en plezierteams ook dat "ons” G-team een belangrijk team binnen de vereniging is.