Jasper van Dijk in actie
Jasper van Dijk in actie / foto: Kees van Dam

Buitenspel

Dit seizoen maakte hij zijn debuut in het eerste van Korfbalvereniging Woudenberg. En niet onverdienstelijk. Steeds meer laat hij zien dat trainer Wessel gelijk had in zijn keuze. Maar wie is Jasper van Dijk eigenlijk?

Korfbal Deze week een korfballer aan het woord in de tweede aflevering van 'Buitenspel'. Wij spreken Jasper van Dijk, speler van het 1e team van k.v. Woudenberg.

De inmiddels 19-jarige Jasper brengt zijn korfbaljeugd door bij SVMM in Maarn, de plaats waar hij, afwisselend, ook woont. Toen deze vereniging werd opgeheven, maakte hij de overstap naar Woudenberg.

Even volgt er een uitstap naar Antilopen in Leusden, maar na 3 jaar besluit hij terug te keren naar Woudenberg en gaat dan spelen in het tweede team. Jongstleden augustus valt hij dusdanig op bij de selectiewedstrijden, dat hij een plek afdwingt in het eerste team.

Competitieverloop

Woudenberg 1 staat na 6 wedstrijden in de veldcompetitie keurig bovenaan in de tweede klasse. Een prestatie waar het team trots op mag zijn. Niet alle wedstrijden gingen vanzelf, maar het team beschikt over de nodige veerkracht. Op de vraag of hij ambities heeft in het korfbal, staat promoveren naar de eerste klasse op korte termijn bovenaan.

Daaraan toegevoegd zelf zoveel mogelijk te kunnen bijdragen aan de successen van het team. En daarmee nog jaren te mogen blijven spelen in het eerste.

"Ik verbaas me iedere keer weer hoe makkelijk hij scoort"

De chemie tussen de spelers en de staf lijkt dit seizoen optimaal te functioneren. Zowel op trainingen als in de wedstrijden staat er een team wat door het vuur wil gaan.

Op de vraag of er iemand is waar hij tegenop kijkt noemt hij, na enig nadenken, Wouter Blokhuis.

In zijn ogen een onmisbare speler. "Ik verbaas me iedere keer weer hoe makkelijk hij scoort", aldus Jasper.
Jasper als speler
Wanneer hij zichzelf beoordeelt als speler, zit zijn kracht vooral in de aanval. Sterk in de positie onder de korf, waar vanuit hij het spel kan verdelen. Ook scorend draagt hij zijn steentje bij middels een goed schot. In verdedigend opzicht zou hij graag nog verbeteren. Hierbij leert hij veel van medespelers en trainer Wessel. Waardoor het hopelijk nog lastiger gaat worden hem te passeren. En daar werkt hij hard aan! Belangrijk, met name in het zaalseizoen, is goed schoeisel. Het liefst loopt hij elk seizoen op een paar nieuwe, zelf ontworpen Nikes. "Ze lopen niet alleen erg lekker, ook is er een ruime keuze in kleuren en modellen".

Hoe blijf je in conditie

Nu regulier korfballen even niet mogelijk is, onderhoudt Jasper zijn conditie door te hardlopen en aan krachttraining te doen. Daarnaast heeft hij een eigen paal met korf en een grasveld voor de deur bij het huis van zijn ouders. Om zo ook het balgevoel op peil te houden. Zijn maatschappelijke carrière heeft hij ook al uitgestippeld. Momenteel zit hij in het tweede jaar van de Pabo in Ede, waar hij ook op kamers woont. Zodra hij deze opleiding heeft afgerond, wil hij zo snel mogelijk als fulltime leerkracht aan de slag. Momenteel heeft hij geen relatie en ligt zijn focus volledig op korfbal en school. "Als de ware voorbijkomt, sta ik er zeker voor open", aldus Jasper.

"Hopelijk blijft iedereen gezond en fit en zien we elkaar snel weer op het veld of in de zaal"

Juist omdat de samenhorigheid van het team zo nadrukkelijk aanwezig was, is dat misschien wel wat hij het meeste mist nu. "De gezelligheid onderling, maar ook elke week samen de ambitie najagen om te promoveren, is er nu even niet bij en zet je als individu buitenspel. Een ervaring die bij meerdere spelers zal leven. Hopelijk gaat deze periode nu ook weer snel voorbij en kunnen we elkaar snel weer zien en samen korfballen."

Tot slot

Tot slot geeft Jasper aan: "Toen ik, na drie jaar bij Antilopen, terug kwam bij Woudenberg, voelde dat als thuiskomen. Ik kende al veel mensen, maar het gevoel van familie heb ik nergens zo ervaren als bij Woudenberg. Een vereniging met goede ambities, waar hard aan gewerkt wordt. En waar ik hopelijk nog lang kan bijdragen om de ambities waar te maken."

Jasper van Dijk