Afbeelding
foto's: Tineke Varkevisser

Western paardensport in Woudenberg

Het valt niet veel mensen op die over de Moorsterweg in het agrarische gebied rijden dat zij een beetje tussen gemeentes aan het zigzaggen zijn. Maar als men de weggetjes inslaat die aansluiten op de Moorsterweg kom je weer terug in de gemeente Woudenberg.

WOUDENBERG Als men de N224 richting Scherpenzeel volgt kan je halverwege afslaan het agrarisch gebied in richting Leusden. De regelmatige “sluipweg”-volger is het waarschijnlijk opgevallen dat een paar honderd meter voor het einde van de Moorsterweg aan de rechterkant sinds enkele jaren een houten bord in een weiland staat met de tekst Forest Mountain Ranch. Een smalle weg aan de grens van gemeente Woudenberg, Klein Moorst, brengt je na 5 meter weer terug in Woudenberg en vandaar de naam Forest (woud) Mountain (berg) Ranch (boerderij).

De ranch is niet op deze locatie gestart maar in Woudenberg op de Zegheweg. En zoals de eigenaar van het bedrijf Roy Willemse vertelt was hij blij dat de naam niet veranderd hoefde te worden op het moment dat hij met familie in 2006 vanaf de Zegheweg op zoek ging naar een nieuwe locatie, zodat de verdere bebouwing van Woudenberg kon uitbreiden, en terecht kwam op de huidige locatie op Klein Moorst.

De eerste locatie werd aangekocht door zijn ouders in 2000. Doordat moeder actief was op manege Groenwoude werd het “paardenvirus” door Roy opgepakt en omdat vader veel interesse had in al het Western-gebeuren hebben beide ouders door deze combinatie het enthousiasme van Roy aangewakkerd om zijn eigen bedrijf te starten in de Western paardensport en fokkerij. Voordat dit allemaal tot stand kon komen is hij eerst de opleiding paardenhouderij in Barneveld gaan volgen en aansluitend ging hij naar Deurne waar de Western stijl de voorkeur had. Ook heeft Roy in 2007 nog drie maanden in de Verenigde Staten van Amerika gewerkt op een Western ranch om nog meer ervaring op te doen. In de Western paardensport is er een breed vlak van disciplines maar Roy zijn voorkeur ging uit naar 'reining' wat soms ook wel de meer dressuurmatige kant van western wordt genoemd. De voorbijrijder zal dus geen cowboy met een lasso een kalf zien vangen.

De ranch heeft verschillende functies. Allereerst de fokkerij van het Western paard, zoals Quarters en Paint (bonte) paarden. Nu zal de leek in de paardenwereld niet snel weten wat het verschil is tussen de paarden die wij op televisie zien, met voornamelijk dressuur en springen, en het Western paard dus is hier wat uitleg. Het Western gefokte paard is om te beginnen kleiner dan het standaard dressuur paard. De stokmaat is tussen 145-160 cm. Bij de Westerns zie je een bredere borstkas en een ronde achterhand (kont), zij zijn zeer wendbaar door sterke spronggewrichten en het hoofd is wat kleiner met een sterke kaaklijn. Om een zo goed mogelijk paard te fokken worden de vaderdieren met zorg door Roy uitgezocht en omdat de Western wereld in Nederland nog relatief beperkt is wordt er ook wel eens “buiten de deur” gekeken in bijvoorbeeld Duitsland. Verder staan er enkele Western paarden van derden op de ranch en sommige staan daar in training en worden dan aansluitend door Roy uitgebracht op wedstrijden.

Ook geeft hij lessen buiten het bedrijf of soms in de vorm van clinic’s. Het Western paard wordt standaard met één hand aan de teugel gereden. En met zo weinig mogelijk “hulp” zijn er in een wedstrijdproef verschillende oefeningen, zoals wissels, cirkels, spin (ronddraaien op één punt) en slidingstops. De proeven worden beoordeeld op snelheid, moeilijkheidsgraad en vloeiende uitvoering.

Uiteraard worden er ook soms nieuwe paarden aangekocht of verkocht aan mensen die ook in de Western sport zitten of willen gaan zitten. Bij een aankoop houdt het niet op bij Forest Mountain Ranch. Roy biedt de nieuwe eigenaar of eigenaresse een pakket aan van begeleiding in de sport die opgenomen wordt wanneer dit gewenst is. Op dit moment staan er ongeveer 30 paarden op stal. Dit brengt dan ook het nodige werk met zich mee voor 365 dagen per jaar. Elk paard krijgt de gelegenheid om buiten te zijn en in de avond in zijn eigen stal te staan. Ook dat wordt keurig schoon gehouden op dagelijkse basis. Hiervoor is er, buiten Roy als eigenaar zelf, nog 1 vaste kracht die daarbij al het werk verzet. Naast verzorgen en schoonhouden komen er natuurlijk de trainingen bij van diverse paarden. Doordat er een binnenbak is aangelegd kan er zomer en winter gereden worden waardoor elk paard goed in conditie gehouden kan worden voor wedstrijden en eigen welzijn. De toekomstvisie van Roy is, om zelf nog hogerop in de sport te komen en hij daagt zichzelf dan ook uit om ook in het buitenland, waar niveaus soms wat hoger liggen en waar de aantallen in de Westernsport ook weer wat hoger zijn, in te schrijven voor wedstrijden. In Nederland is deze wereld wat kleiner en zijn doel is dan ook om deze sport te stimuleren en meer bekendheid te geven. Daarnaast wil hij steeds betere sportpaarden fokken. Kortom een reis die nog lang zijn einddoel niet bereikt heeft en zo te zien met veel enthousiasme en energie voorgezet wordt.

Afbeelding
Afbeelding