Oom Dick en tante Ger
Oom Dick en tante Ger / foto: Stichting Praat

Webinar 'Hoe word ik een oom Dik of tante Ger?' in Week tegen geweld

Woudenberg - Op 30 november geeft Ted Kloosterboer, directeur van Stichting Praat, van 14.00-15.00 uur een webinar. Ted is in haar jeugd psychisch mishandeld, verwaarloosd en seksueel misbruikt, maar door de aanwezigheid van oom Dik en tante Ger heeft zij haar jeugd kunnen overleven en haar trauma’s kunnen verwerken. Zulke betrouwbare volwassenen zijn ongelooflijk belangrijk voor kinderen die onveilig opgroeien of opgroeien in een gewelddadige situatie. Ted wil met Stichting Praat mensen leren om de signalen van kindermishandeling sneller te zien en geeft handvatten wat je kunt doen.

Ted: “Mijn oom en tante woonden 500 meter verderop in een boerderij en elke woensdagmiddag hielp ik oom Dik en dan zei hij soms aan het eind van de middag: ‘Kind, ik ben zo blij dat je geweest bent, zonder jou had ik mijn werk niet afgekregen’. Ik denk dat ik hem alleen maar voor zijn voeten liep, maar het gaf me als zesjarige het gevoel dat ik belangrijk was en dat gevoel nam ik mee naar huis. Het was een soort tegengif voor alle keren dat ik hoorde dat ik een ongelukje was en geen aandacht of liefde kreeg. Mijn oom en tante gaven me positiviteit mee, waardoor ik het leven aankon en later ook de trauma’s kon verwerken.
Oom Dik knuffelde me op een goede en liefdevolle manier. Bij hem voelde ik me veilig en beschermd. Toen ik jaren later in therapie positieve voorbeelden van aanraken moest benoemen, ging ik onderzoeken waarom hij mij een veilig gevoel gaf en mijn vader het tegenovergestelde veroorzaakte. En toen begreep ik dat er ook mensen zijn die op een goede manier je kunnen aanraken. Tante Ger was meer praktisch en heel duidelijk in wat wel en niet mocht. Als je iets deed wat niet mocht, gaf ze je op je falie, maar dan was het daarna ook over en zaten we even later weer gezellig thee te drinken. Zij was voor mij betrouwbaar. Oom Dik en tante Ger bleven altijd de volwassene, bij hen kon ik kind zijn. Dat kon ik thuis niet, daar waren de rollen omgedraaid.”
Met deze webinar trappen we de Week tegen geweld in Woudenberg af. Stichting Praat heeft de expertise in huis om het zwijgen over kindermishandeling te doorbreken. Praten is de meest effectieve manier om kindermishandeling te bestrijden. Als we leren over kindermishandeling te praten, leren we het ook beter te herkennen en krijgen kinderen en ouders eerder hulp. In de Week tegen geweld zullen we via de social media en website meer informatie delen hoe je signalen van geweld in huis herkent en wat je als omstander zou kunnen doen. Aanmelden voor de webinar kan tot 26 november via een mail naar: welzijn@dekleineschans.nl