Lars van der Haar 3e bij EK Veldrijden
Lars van der Haar 3e bij EK Veldrijden / foto: Instagram

Lars van der Haar pakt brons op

Europees Kampioenschap

VELDRIJDEN Lars van der Haar heeft zondag op knappe wijze de bronzen plak gepakt op het EK veldrijden in Rosmalen. Eli Iserbyt veroverde de Europese titel en zijn landgenoot Michael Vanthourenhout werd tweede.

De cross begon matig voor Van der Haar. Op het snelle parcours van Autotron Rosmalen lukte het Van der Haar niet om snel weg te komen en moest hij vanuit een achterstandspositie zich terugvechten naar de voorste rijders.

“Ik miste mijn start compleet. Ik weet niet precies wat er gebeurde. Ik zat misschien aan de verkeerde kant, moest remmen en kwam zo in het gedrang”, volgens Van der Haar na afloop van de wedstrijd.

Van der Haar was echter een van de weinige rijders die heel knap de zandstroken kon blijven fietsen en niet hoefde af te stappen.

Dit liet zien dat Van der Haar goede benen had en in vorm was tijdens deze belangrijke wedstrijd.

In de achtervolging

Drie ronden had Van der Haar nodig om weer aansluiting te vinden bij de Belgen voor hem. Daarbij kon hij profiteren van een valpartij van Toon Aerts en langzaam maar zeker weer naar voren rijden. Zichtbaar was ook dat Van der Haar het afgelopen seizoen veel geoefend had op het springen van de obstakels.

Het grasveld bij zijn woning leende zich als oefenterrein hier uitstekend voor en menig dorpsgenoot heeft Lars dan ook vaak zien trainen.

Als een echte terriër liet Van der Haar niet los en ging in het tweede deel van de race vol in de achtervolging op Iserbyt en Vanthourenhout. Daarmee kwam Van der Haar nog heel dicht bij de nummer twee, maar kwam net 7 seconden tekort om de tweede positie te pakken. "Ik ben er vol voor gegaan om het gat te dichten", aldus Van der Haar, "maar dat is niet gelukt."

Iserbyt pakte de Europese titel. Op 16 seconden gevolgd door Vanthourenhout en Van der Haar volgde op 7 seconden op Vanthourenhout en kwam daarmee als derde over de finish. “Ik heb ervoor gevochten en denk dat de beste heeft gewonnen”, was de reactie van de 29- jarige Van der Haar. “Ik kan goed leven met een derde plek!”

Goede resultaten

De afgelopen vier weken eindigde Van der Haar telkens op het podium. Voor Van der Haar is het zijn derde medaille in zijn carrière op het EK veldrijden.

De Woudenberger pakte de titel in de eerste EK-wedstrijd voor elite in 2015 en greep het zilver achter Van der Poel in 2017.

De reactie van Van der Haar na afloop van de wedstrijd: "Je komt om te winnen, en als je niet kan winnen wil je twee zijn. Maar het is een derde plek geworden. Met het zicht op de wedstrijd van vandaag, wat voor mij vooral een achtervolgingsstrijd was, is het toch een winst en ben ik heel tevreden!"

Lars van der Haar