Rick (nummer 7) en Mark (nummer 11) van Woudenberg 1, toen er nog gevoetbald kon worden
Rick (nummer 7) en Mark (nummer 11) van Woudenberg 1, toen er nog gevoetbald kon worden

BUITENSPEL

Na de eerste periode van de coronacrises waren de sportverenigingen in september weer opgestart voor een nieuw seizoen. Helaas gooide de tweede opleving van het virus roet in het eten en moesten de competities worden stilgelegd.

Voetbal Wat doet dit met de Woudenbergse sporters. In deze eerste aflevering de rechts- en linksbuiten van het 1e van v.v. Woudenberg. Rick Staal en Mark Radstaake spreken over hoe zij deze periode beleven.

Zaterdag wedstrijddag

Het is zaterdagmiddag en zittend aan de keukentafel leggen we de vraag voor wie, als deze tweede epidemie er niet was geweest, hun tegenstander voor vandaag, zaterdag 7 november, zou zijn geweest. Beide moesten het antwoord schuldig blijven. Hieruit blijkt dat de beleving volledig is verdwenen. Waar normaal gesproken vanaf dinsdagavond de voorbereiding begint is deze focus niet meer aanwezig.

Na drie competitiewedstrijden verloren te hebben, zou de volgende wedstrijd tegen Roda ’46 zijn geweest. Ook deze ploeg had nog geen punt weten te halen en volgens teamgenoot en oud Roda ’46 speler Daan Banning rommelde het intern bij Roda. Een ideaal moment voor Woudenberg om, volgens beide aanvallers, tegen deze tegenstander de eerste punten te pakken.

Verschil met de eerste onderbreking

Hoewel deze tweede competitiebreak niet onverwachtst kwam, zijn er toch duidelijke verschillen met de eerste break in maart.

Mark en Rick geven aan dat ze blij zijn dat de trainingen, hoewel in aangepaste vorm, gewoon doorgang kunnen vinden. Tot afgelopen week werd er twee keer per week in viertallen getraind. Na de laatste persconferentie is besloten de trainingen nog slechts één keer per week te houden. Hoe aan de nieuwe eisen, van maximaal twee personen met elkaar vorm wordt gegeven, is voor beiden nog een vraag.

Hoe blijf je in conditie

Het trainen zonder doel valt vooral Rick zwaar. Normaal begin je op dinsdag met de voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag. Nu de competitie stil ligt, is de focus op de wedstrijd vervallen én daarmee een groot deel van de motivatie om op de training 100% te geven.

Door zijn opleiding voor gymdocent aan de HAN onderhoudt Mark zijn conditie niet alleen op de voetbaltrainingen, maar ook door het volgen van de fysieke sportlessen. Waarbij de lessen, waarin fysiek contact niet nodig is, gewoon doorgaan.

Competitieverloop

Dat Woudenberg niet goed aan de competitie is begonnen beamen beide voorhoedespelers.

Op de vraag waar ze aan het eind van de competitie denken te eindigen zijn beide voorzichtig in hun uitspraak. Het halen van de nacompetitie is een eerste doel. Daarna is het afwachten of en hoe de competitie verder gaat verlopen. Als besloten wordt tot het uitspelen van een halve competitie, wordt hoger eindigen dan een plek boven de nacompetitie een lastige opgave.

Over hoe het verloop van de competitie na de break er uit zou moeten zien zijn beide spelers duidelijk. Graag willen ze de competitie geheel uitspelen maar niet door het spelen van twee wedstrijden in een week, dan geven zij de voorkeur aan het uitspelen op basis van een halve speelkalender.

Het grote gemis

Zowel Mark als Rick geven aan dat voetballen meer is dan trainen en het spelen van een wedstrijd op zaterdag. Op de vraag wat zij in deze periode het meeste missen is de spanning voor de wedstrijd, het samen werken naar een doel en de, bij het amateurvoetbal minstens zo belangrijke, 3e helft.

Vooral de gezelligheid en een biertje met elkaar doen na afloop van de wedstrijd wordt door de jongens als een groot gemis ervaren.

Gevolgen voor de selectieteams door corona

Door corona lopen de inkomsten ook bij de voetbalvereniging terug. Hierdoor is het jaarlijkse trainingskamp voor de selectie komen te vervallen en is afscheid genomen van de keeperstrainer. Daarnaast zal de selectie het moeten doen zonder nieuwe ballen en is ook de enige vergoeding die de spelers van de selectie krijgen, een tegoedbon voor voetbalschoenen, vervallen en zijn er geen extra investeringen in de kleding gedaan. Met al deze aanpassingen draagt de selectie bij aan het zo gezond mogelijk houden van de club.

Vorig seizoen was Rick als trainer bij de jeugd betrokken. Dat zijn vergoeding na het stilleggen bij de eerste epidemie is komen te vervallen, was voor hem niet meer dan logisch. Het begrip dat het bestuur er alles aan doet om kosten te besparen en zodoende goed uit deze crisis te komen is voor de jongens niet meer dan een begrijpelijke keuze.