Groep 3 van de Griftschool geniet van een gezond schoolontbijt en van de gezelligheid!
Groep 3 van de Griftschool geniet van een gezond schoolontbijt en van de gezelligheid! / foto: Agnes IJmker

Schoolontbijt op Woudenbergse scholen

De Griftschool en de Jan Ligthartschool waren afgelopen week een van de 2.250 scholen in Nederland die meededen met het Nationaal Schoolontbijt.

Woudenberg Met eigen bord, beker en bestek werden de leerlingen van de Griftschool door de leerkrachten ontvangen in de klassen. In groep 1 t/m 8 stond al een lekker, maar vooral gezond ontbijt klaar: volkorenbrood en bruine bolletjes, crackers, kaas en appelstroop, maar ook komkommer, een eitje en een glas melk.

Nadat de leerlingen enthousiast hun plek in de klas hebben gevonden, startte de leerkracht van groep 7 de dag met een gesprekje over het doel van het schoolontbijt: “Een goed ontbijt geeft jou energie om je schoolwerk goed te kunnen doen." Michel uit groep 7: "Sommige kinderen hebben niet de mogelijkheid om goed te ontbijten of doen het niet, dan is het goed om op school te eten."

Behalve dat het doel van het schoolontbijt is om de aandacht op gezonde voeding te leggen, geeft de juf van de kleutergroep aan dat het ook een bindende activiteit is. “Het is gezellig om met elkaar te eten, gesprekjes te hebben en te leren om te delen.” Dat vindt ook Jesse uit groep 7: “Het is leuk om samen te eten met je klasgenoten, dat gebeurt niet zo vaak.”

Het thema dat dit jaar centraal staat, is: ‘Een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’. Met speciaal lesmateriaal ontdekken kinderen hoe ze hun ontbijt leuker en beter maken. In het pakket vonden kinderen dit jaar een boek van Kolletje & Dirk en placemats.

De leerkrachten van de Griftschool hopen vooral dat er met het schoolontbijt een bewustwording ontstaat. “Niet voor iedereen is gezonde voeding en een goed ontbijt een vanzelfsprekendheid” zegt de leerkracht van groep 3. Charlotte uit groep 6: “Sommige kinderen moeten ook haasten in de ochtend en dan nemen ze niet de tijd om te eten.” Behalve een activiteit als het schoolontbijt, maakt de Griftschool ook gebruik van schoolfruit. Drie dagen in de week eten de leerlingen fruit in de pauze en nemen ze geen koekje mee naar school.

De kinderen uit alle groepen hebben genoten van het samen eten en de lekkere dingen die klaar stonden. “Zoveel verschillende dingen eet ik thuis nooit bij het ontbijt”, aldus Jesse uit groep 7. “Echt lekker, en gezellig!” Ook op de Jan Ligthartschool begon de dag feestelijk met een ontbijt. Tijdens het ontbijt mochten hier de kinderen lezen of een puzzeltje maken uit het kado boekje.

"Niet voor alle kinderen is een gezond ontbijt vanzelfsprekend."

Afbeelding
Schoolontbijt op de Jan Ligthartschool