"Als de parkeerplaatsen vol zijn, kijk dan even verderop"
"Als de parkeerplaatsen vol zijn, kijk dan even verderop" / foto: redactie

"Gedraag je als een goede gast in de natuur"

Vorige week ontving de Veiligheidsregio Utrecht een brandbrief van de Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In deze brief spreekt directeur Janine Caalders haar bezorgdheid uit over de toenemende drukte en het groeiend aantal overtredingen op het Nationaal Park.

Woudenberg Janine Caalders snapt het heel goed. “Wie wil er nou niet naar buiten als het mooi weer is?” Maar op veel plekken wordt het gewoon te druk. Parkeerplekken raken vol, BOA’s overbelast. Zeker nu de horeca, pretparken en musea gesloten zijn, merk je dat steeds meer mensen hun vrije tijd in de natuur gaan doorbrengen.

Met de brief wil Caalders aandacht vragen voor de problemen; de toenemende druk op de BOA's en het groeiende aantal overtredingen.

"Er is met de huidige bezetting en beschikbare middelen eenvoudigweg te weinig capaciteit om alles in goede banen te leiden".

Ze nodigt de VRU uit mee te denken aan een oplossing. LetOp Woudenberg peilde de stemming. Het blijkt dat de situatie in Woudenberg minder zorgelijk is dan in andere plaatsen in onze regio.

Gemeente blijft monitoren

De gemeente Woudenberg valt onder de Veiligheidsregio Utrecht. De brief van Caalders is bekend. Veel van de landgoederen in onze gemeente dragen zelf zorg voor de handhaving. De gemeente staat wel in nauw contact met bijvoorbeeld landgoed Den Treek-Henschoten.

Het lukt ons prima om alles in goede banen te leiden

Lisanne van der Pol, communicatieadviseur van de gemeente: “Ons gezamenlijk uitgangspunt is de bossen zolang mogelijk open te houden voor publiek. In het voorjaar is op last van de burgemeester een aantal parkeerplaatsen afgesloten. De situatie is nu nog niet zo, dat we dat weer gaan doen.

Ik lees dat de drukte in de bossen een landelijk item is, maar in Woudenberg is het nog goed te doen. We blijven het natuurlijk wel monitoren. Kern is dat we ons zoveel mogelijk aan de regels en de maatregelen houden.”

Op zaterdag en zondag waren veel parkeerplaatsen in de bossen vol. Zowel in Den Treek als bij de Pyramide van Austerlitz waren de meeste plekken bezet. In de bossen zelf viel het mee met de drukte. De meeste mensen hielden zich goed aan de aangescherpte coronaregels.

Den Treek-Henschoten : Als alles gesloten is, gaan mensen het bos in

Op Landgoed Den Treek-Henschoten was het dit weekend wel drukker dan normaal. “Logisch”, vindt Robert de Graaf. “Als alles gesloten is, gaan mensen het bos in.” Samen met zijn collega houdt de buitengewoon opsporingsambtenaar toezicht op het landgoed, een gebied dat zich uitstrekt van Amersfoort tot Doorn.

“De meeste mensen houden zich aardig aan de regels. We kunnen het goed aan.” Op 1 april dit jaar zijn twee mountainbikeroutes geopend op het landgoed. De parcoursen zijn erg populair onder terreinfietsers. "We houden in de gaten of de mountainbikers op de paden blijven en of ze in het bezit zijn van het benodigde vignet.

Nu er wat meer mensen in het bos zijn, moeten we natuurlijk ook wat vaker optreden. Mochten de parkeerplekken vol zijn, dan raden wij de mensen aan om verderop te gaan kijken.”

Henschotermeer : Alle ruimte om lekker te wandelen

De parkeerplekken bij het Henschotermeer waren bij lange na niet vol. Een woordvoerder vertelt: “Het is hier betaald parkeren, dat scheelt ongetwijfeld. Er is plek zat! De mensen houden zich over het algemeen goed aan de regels. Niet meer dan twee personen bij elkaar.

Grote groepen mogen het terrein niet op. Honden en fietsen zijn verboden. Soms komen we een verdwaalde mountainbiker tegen, maar die verzoeken we dan vriendelijk het terrein bij de eerste de beste uitgang te verlaten. Verder hebben we eigenlijk weinig problemen. Vanaf 1 oktober is de toegang gratis.

Mensen komen hier omdat het rustig is. Ze hebben alle ruimte om lekker te wandelen. We hebben eigen toezichthouders en het lukt ons prima om alles in goede banen te leiden.”

De Boom : Het was mooi weer en mensen hebben een goed humeur

Parkeren bij Landgoed de Boom is wat lastiger. “Afgelopen weekend is het gezellig druk geweest”, vertelt Marinus van Doleweerd. “Parkeren een probleem? Ja, je kunt er een probleem van maken. Bezoekers kunnen hun auto langs de weg parkeren.

Alleen als ze de auto voor in- of uitritten plaatsen of als er gevaarlijke situaties ontstaan, treden wij op. Het was mooi weer en mensen hebben een goed humeur.

Hoewel toegangsborden vaak slecht worden gelezen, blijven mensen vaak netjes op de paden en houden ze hun hond aan de lijn. En als ze elkaar tegenkomen, dan gaan ze even aan de kant, of wachten ze tot de ander gepasseerd is”.

Men houdt zich over het algemeen goed aan de regels