Benu apotheek Woudenberg
Benu apotheek Woudenberg / foto: redactie

Ruzie over weekeinde apotheek

WOUDENBERG – Inwoners van Woudenberg moeten misschien in 2021 naar Utrecht reizen als ze in de avond-uren of het weekeinde medicijnen nodig hebben. Nu kunnen ze naar de apotheek van het Meander Medisch Centrum, maar het contract tussen de zorgverzekeraars en de apotheek is niet verlengd. Het Zilveren Kruis wil medicijnenkoeriers inzetten.

De Apothekers Coöperatie Eemland schreef een brandbrief naar de burgemeesters in de regio. Elli van Oosterom, fractievoorzitter van de ChristenUnie, stelde vragen over deze kwestie tijdens de gemeenteraad.

Wethouder Vlam stelde haar gerust. Mensen hoeven niet naar Utrecht. ‘De medicijnen zullen aan huis worden bezorgd,’ vertelde ze. Op dat moment klopte die informatie. Dat was de oplossing die de zorgverzekeraars voorstelden.

Ondertussen blijkt dat de apothekers dit helemaal geen goed plan vinden. Mensen komen bijvoorbeeld met een doodziek kind op de spoedeisende hulp of de huisartsenpost. Daar wordt een diagnose gesteld en medicijnen voorgeschreven. De ouders moeten dan met hun zieke kind naar huis en op de bank wachten tot een koerier de medicijnen midden in de nacht komt brengen. Hij moet dan ook controleren of de afgeleverde medicijnen niet andere medicijnen tegenwerken.

De apothekers denken dat dit een ongewenste situatie is. Bovendien willen ze controleren of de geleverde medicijnen wel goed zullen werken. Ze zijn eindverantwoordelijk voor correct gebruik. Ze willen dat niet door koeriers laten controleren. Eén van de zorgverzekeraars die het contract heeft opgezegd, Zilveren Kruis, is het met deze zorgen niet eens.

In de regio Utrecht worden volgens hen 1,3 miljoen mensen op die manier van medicijnen voorzien en werkt dat prima. Zij stelt dat zij verantwoordelijk is dat de farmaceutische spoedhulp beschikbaar is.

De spoedapotheek van het Meander Medisch Centrum verwerkt op een weekenddag zo'n 120 recepten. De Apothekers Coöperatie vindt dat op dit moment de zorg voor zo'n 400.000 mensen goed geregeld is.