Afbeelding
Foto: Gemeente Woudenberg

Besluit met 'alleen maar verliezers'

WOUDENBERG – De gemeenteraad heeft ingestemd met een bezuiniging van bijna negen ton en een verhoging van 8 procent van de Onroerend Zaak Belasting. De toeristenbelasting stijgt met 18 procent. Deze twee maatregelen moeten ongeveer 210.000 opleveren. Over de bezuinigingen in 2022 mogen de burgers mee praten.

In 2021 komt de gemeente bijna negen ton tekort. Iets meer dan twee ton komt uit de belastingverhoging. Dus moet er nog zeven ton gevonden worden, aangezien de gemeente een sluitende begroting bij de provincie moet inleveren.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om tussen de 35.000 en een ton op het gemeentelijk apparaat te bezuinigen. Dat vonden enkele fracties aan de lage kant.

Dus stelde bijvoorbeeld Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks voor om de deelnemers aan de bezuinigingsdialoog mee te laten spreken over mogelijke bezuinigingen op het ambtelijke apparaat. Dat vond burgemeester Cnossen geen goed idee. ‘Misschien willen de burgers wel op ICT bezuinigen. Dat levert veel geld op, maar is een ramp voor onze dienstverlening.’

Van de Graaf wees er op dat de gemeente waarschijnlijk minder taken zou gaan uitvoeren. Dan zou het aantal ambtenaren naar beneden kunnen. Daar wilde ze graag duidelijkheid over hebben.

Burgemeester Cnossen was het op zich wel met die stelling eens. Maar ze wilde zich nu nog niet vastleggen op maatregelen. ‘Personeel volgt taken’, verklaarde ze. Dus als duidelijk is welke taken de gemeente niet langer zal vervullen, zal het college kijken welke ambtelijke bezetting hierbij hoort.

De SGP fractie had grote moeite met de verhoging van de belastingen. Eerder sprak de gemeenteraad uit dat ze eerst wilde bezuinigen en in het laatste geval de belastingen verhogen. Dus vond de fractie het te vroeg om nu al naar dit middel te grijpen. De andere fracties meenden dat het tekort zo opliep dat er geen andere keuze mogelijk was. Er zijn alleen verliezers was de mening in de gemeenteraad.