Vrijdag 30 oktober werd het Termatenpad geopend
Vrijdag 30 oktober werd het Termatenpad geopend / foto: LetOp

Wandelen tussen de koeien en de schapen - nieuw Klompenpad geopend

Woudenberg - In 2002 is door Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland het initiatief genomen om in beide provincies landelijke wandelroutes uit te zetten. De eerste aangelegde route was het Schutpad.


Een wandeling van 5 kilometer door landgoed de Boom. Vrijdag werd het nieuwste Klompenpad geopend. Net als het Schutpad start het Termatenpad tegenover het voormalig wachthuisje Post 43 aan de spoorlijn Kesteren-Amersfoort.

NAAMGEVER

Het jongste Klompenpad dankt zijn naam aan de voormalig directeur van Landschap Erfgoed Utrecht, Frans Ter Maten. Bij zijn afscheid in 2015 kreeg hij van de Provincie Utrecht deze wandeling, in de buurt van zijn geboortehuis, aangeboden. Afgelopen vrijdag werd het Klompenpad geopend. Bij de start van de route aan de Leusbroekerweg werd het informatiebord over het Termatenpad onthuld. Wandelaars lopen vanaf het startpunt over het voormalige oude spoortraject van de Kersenlijn richting Leusden. Daarna gaat het door Landgoed den Treek, langs de Grift en door Landgoed Geerestein. Via de Ekris en de Zegheweg wordt de oude liniedijk langs het Valleikanaal bereikt. De wandelaars komen via een stukje van de oude spoorlijn weer bij het begin- en eindpunt van de route.

VRIJWILLIGERS

Alle Klompenpaden worden gemarkeerd door bordjes met herkenbare klompjes. De plaatjes van het Termatenpad hebben een paarse kleur. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat deze ook andersom kan worden gelopen. De markeringen zijn aangebracht door een team van vrijwilligers. Zij controleren regelmatig of deze nog aanwezig zijn en goed zichtbaar. Zij onderhouden de paden en de bruggetjes en voeren reparaties en snoeiwerk uit. Daarnaast zorgen de vrijwilligers ervoor dat eventueel zwerfafval op de routes wordt opgeruimd.

PRIVÉTERREIN

Klompenpaden leiden je langs plekken waar je normaal niet zo snel zou komen; over oude kerkenpaden, door landgoederen, over boerenland en boerenerven. Door de nauwe samenwerking met landgoedeigenaren en boeren kan ook worden gewandeld over privéterrein. Wie een Klompenpad gaat wandelen kan dus zomaar oog in oog komen te staan met een koe in een weiland, of kan een kudde schapen op zijn weg vinden.

LOKALE KLOMPENPADEN

Naast het Schutpad van 5 kilometer en het nieuwe Termatenpad met een lengte van 13,5 kilometer, lopen er nog twee Klompenpaden door onze gemeente. Het Oudenhorsterpad van 7,5 kilometer en het Dashorsterpad van 12,5 kilometer. Start van deze beide routes is bij Partycentrum Schimmel. De Klompenpaden zijn te vinden op internet, maar je kunt ook de gratis Klompenpaden app downloaden.

Een smal bruggetje leidt de wandelaars naar het weiland