Afbeelding
foto: redactie

Luther festival in de Dorpskerk

Woudenberg – Zaterdag 31 oktober, de Hervormingsdag, werd er 's avonds om 19:30 uur een Luther festival gehouden in de Dorpskerk. Een herdenkingsdienst die via de livestream te volgen was.

Hervormingsdag is een herdenkingsdag op 31 oktober in verschillende Protestante Kerken.

Aan deze avond werkten een groep projectzangers mee o.l.v. Bernhard Slijkhuis. Het orgel werd bespeeld door Arjan Veen. Prof. Dr. van den Belt deed de meditatie. De liederen die werden gezongen door de projectzangers waren allemaal geschreven in de tijd van Maarten Luther, die een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de Kerkhervorming.

Het koor, met projectzangers, zong de liederen a capella of onder begeleiding van het orgel.

Steeds weer werd er door Arjan Veen en Bernhard Slijkhuis ook iets verteld over het ontstaan van de liederen.

Prof. Dr. van den Belt hield een meditatie n.a.v. Psalm 91. Hij vertelde dat er in de tijd van Luther ook ziekte heerste, een tijd van onrust en angst. Ook toen was er een pandemie die heel veel slachtoffers heeft gemaakt.

Psalm 91 was toen en is ook nu een lied dat vertelt dat er een Schuilplaats is; daar is veiligheid.

Na de woorden van Prof. Dr. van den Belt zongen de projectzangers "Een vaste Burcht is onze God", het Lutherlied, op een ritmische manier zoals Luther het geschreven heeft.

De avond werd afgesloten met het Avondgebed van Luther.

Mooi is het om op de livestream ook mee te kunnen kijken op het orgel. Iets wat tijdens een ’live’ dienst niet zo gemakkelijk is.

Deze dienst kan via YouTube nog gekeken worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding