Afbeelding
foto: redactie

Samenwerking moet Woudenberg kracht geven

Vervolg voorpagina. De Woudenbergse burgemeester reageerde furieus, ook omdat hij van niets wist.

In Scherpenzeel woedt op dit moment een zware ruzie over een mogelijke fusie met Barneveld. Renswoude wil nog steeds niet. Een fusie heeft Utrechtse Heuvelrug opgeleverd en daarbij aansluiten is lastig. Een fusie tussen Leusden en Woudenberg zal voor weinig enthousiasme zorgen. Een fusie lijkt praktisch niet mogelijk.

Daarom denkt het college van burgemeester en wethouders na over de toekomst van het dorp. De landelijke overheid schuift steeds meer taken voor minder geld af naar de gemeenten. Woudenberg staat voor een grote bezuinigingsronde.

Volgens de eigen opgave van de gemeente neemt Woudenberg op dit moment deel aan meer dan 40 samenwerkingsverbanden in de regio. Vooral op het gebied van veiligheid en sociale zaken worden er zaken samen opgepakt. Het aantal woningen en hectares bedrijventerreinen worden in de provincie en in samenwerkingen bepaald.

Een vraag die in het stuk over de toekomst van Woudenberg gesteld wordt is of deze samenwerkingen wel voldoende opleveren. Dat al die overleggen tijd en geld kosten is duidelijk, maar zijn ze ook nuttig voor Woudenberg? Daar wordt geen eenduidig antwoord op gegeven.

De gemeenteraad is de baas over het gemeentelijk beleid. Zij stelt de kaders waarbinnen het college van burgemeester en wethouders hun beleid uitvoeren. De gemeenteraadsleden besteden maar een gedeelte van hun tijd aan het besturen. Ze laten het dagelijks werk aan de wethouders en ambtenaren over.

Fusie of samenwerking De gemeente wil de laatste optie

Zij zitten in al die samenwerkingsverbanden en kennen de kaders, maar er zijn voortdurend discussies over beleid. Aangezien niet elke gemeente dezelfde belangen heeft en er compromissen gesloten moeten worden, kunnen er besluiten genomen worden die niet bij de Woudenbergse kaders passen.

Die samenwerkingen hebben bovendien hun eigen dynamiek. Het is vaak moeilijk te achterhalen wat er besproken en besloten is. Gemeenteraadsleden zijn dikwijls bang dat ze grip en controle op belangrijke processen kwijt raken.

In Woudenberg is dat opgelost door raadsleden de opdracht te geven extra aandacht aan bepaalde samenwerkingsverbanden te schenken. Zij kunnen dan hun collega’s bij praten. Ze houden ook in de gaten of het beleid wordt gevolgd.

Opmerkelijk genoeg heeft de gemeente Woudenberg aangekondigd dat Hans Versteeg speciaal voor dit onderwerp naar de commissievergadering van 10 november komt. Hij is de ambtenaar, die voor de provincie Utrecht fusies begeleidt. In de mislukte fusie tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude speelde hij een prominente rol.