Jaap van Dam
Jaap van Dam Geert de Jong

Burgers van Woudenberg

Zo af en toe bestellen we een maaltijd bij één van de Woudenbergse horecazaken, omdat het lekker én makkelijk is. Sinds de eerste lockdown van maart doen we dit iets vaker.

Naast smaak en gemak is daar een zwaarwegend koopargument bijgekomen: support your locals, koop in je dorp. Juist de horeca zit in de hoek waar harde coronaklappen vallen.

Dit lokaal kopen wordt met het jaar belangrijker, eenvoudigweg omdat het marktaandeel van webwinkels groter wordt. De argumenten voor lokaal in plaats van online kopen kent u inmiddels wel: het zorgt voor een levendig centrum, biedt werkgelegenheid en voorkomt dat er allerlei bezorgbusjes door uw straat karren.

Lokale ondernemers blinken bovendien uit in productkennis en persoonlijke service en sponsoren uw favoriete club of vereniging. En dan is er nóg een argument dat soms over het hoofd wordt gezien.

Ontmoeting. Stel u voor dat het centrum van Woudenberg nog maar een handjevol winkels heeft. Een paar supermarkten, een enkel filiaalbedrijf. Dan halveert de hoeveelheid tijd die u er doorbrengt en neemt ook de kans op een spontane ontmoeting met deze en gene af.

Een levendig centrum heeft naast de functie ‘koopgebied’ ook een belangrijke rol als plek waar mensen elkaar tegen het lijf lopen. Inwoners uit alle wijken en met verschillende

levensstijlen, overtuigingen en karakters zien en ontmoeten elkaar terloops in de winkelstraten. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid. Daarom, burgers van Woudenberg, koop lokaal wat je lokaal kunt krijgen.

Nee, ik ben niet roomser dan de paus, soms bestel ik snel online een product zus of artikel zo.

Maar niet zonder na te denken of er in ons dorp een leverancier is.

Nog even over het bestellen bij onze horecazaken. We hebben het afgelopen halfjaar al goede ervaringen opgedaan met Hong Kong, de SousChef, Bella Roma en de broodjes van de Kaasknabbel. Smullen!

Afgelopen zaterdag was Schimmel 1885 aan de beurt. Naast heerlijke gerechten zat er iets extra’s in de tas: een zakje pepermuntjes met handgeschreven “Dank voor je bestelling. Eet smakelijk. Jos, Corné & team.” Kijk, zo’n detail van gastheerschap, dat smaakt naar meer.

Daarom gaan we door met af en toe bestellen, te beginnen met Ribhouse Texas. Die schijnen de beste burgers van Woudenberg te hebben!

Afbeelding