Wethouder Wonen Marleen Treep
Wethouder Wonen Marleen Treep

Wethouder Marleen Treep positief over samenwerking Omnia Wonen

WOUDENBERG Na de Algemene Leden Vergadering van de Huurders Belangen Vereniging Woudenberg was ik benieuwd naar de ervaringen van verantwoordelijk wethouder Marleen Treep met Omnia Wonen.

In een interview op afstand krijgen wij een indruk van de eerste 10 maanden samenwerking tussen de gemeente Woudenberg en Omnia Wonen.

Kennismaking met Omnia Wonen

Marleen Treep, bijgestaan door Theona Willigenburg - Zeeuwe beleidsadviseur Wonen van de gemeente Woudenberg, heeft de afgelopen maanden een goede indruk gekregen van de samenwerking met woningbouwcoöperatie Omnia Wonen.

De eerste indruk is, dat met Omnia Wonen een zeer professionele partij aan tafel zit met kennis van zaken. Helaas heeft de start van de samenwerking wel heel wat voeten in de aarde gehad vanwege de mogelijkheden en beperkingen die er in relatie met de corona maatregelen waren. Zo moest de eerste kennismaking met de gemeenteraad in maart worden gecanceld.

Ondanks deze beperkingen vinden beide partijen elkaar steeds beter. Het is soms even zoeken om de juiste persoon te vinden maar uiteindelijk blijken partijen elkaar altijd te vinden. Eén van de redenen dat de aanloop wat stroef verliep is dat de beleidsmedewerkers van Vallei Wonen niet over zijn gegaan naar de nieuwe woningcorporatie. Hierdoor zijn vanzelfsprekende contacten verbroken en moest op zoek gegaan worden naar nieuwe gesprekspartners.

Na 10 maanden begint de samenwerking steeds meer vorm te krijgen en weet men elkaar goed te vinden.

Samenwerking Omnia Wonen en gemeente Woudenberg

Marleen Treep geeft aan dat Omnia Wonen zich goed realiseert dat zij in Woudenberg de enige coöperatie is en ziet dat zij daarin ook haar verantwoordelijk wil nemen. Daarnaast is Woudenberg voor Omnia Wonen de tweede van de 13 gemeenten voor wat betreft de grootte van haar woningbezit. Al met al nog een reden om een goede relatie met de gemeente te onderhouden.

Voor Marleen Treep is het belangrijk dat een woningcorporatie, net als een van de doelstellingen van de gemeente, in de nabijheid van de inwoners is en blijft. De gemeente zal er daarom bij Omnia Wonen blijvend op aandringen dat de balie in Loket de Kleine Schans wekelijks open is voor vragen en opmerkingen van huurders.

Woudenberg en de belangen van de huurders

Naast een nieuwe woningcorporatie hebben Marleen en Theona ook kennisgemaakt met de vertegenwoordigers van de Stichting Huurdersbelangen Omnia Wonen. Marleen heeft de eerste gesprekken met de SHOW als zeer positief ervaren. Zij geeft aan dat dit een professionele club met mensen is die ook technisch inhoudelijk kundig is. Daarnaast is de SHOW tijdens de eerste gesprekken over de prestatieafspraken een uitstekende gesprekspartner gebleken en weten zij de belangen van Woudenbergse huurders op passende wijze te vertegenwoordigen.

Prestatieafspraken

Een nieuwe organisatie kent andere regels en invulling ten opzichte van afspraken met de gemeente. Ten aanzien van de prestatieafspraken die in het verleden met Vallei Wonen zijn gemaakt is de wethouder duidelijk. De prestatieafspraken voor 2020 zijn volledig door Omnia Wonen overgenomen. Hierin is onder andere afgesproken dat het aantal sociale huurwoningen, in nieuwbouwprojecten van meer dan 20 woningen, over een periode van 4 jaar (2019 t/m 2022) moet voldoen aan minimaal 20% sociale huurwoningen.

Omnia Wonen heeft voor Woudenberg een gegarandeerde investeringscapaciteit van 125 woningen in 10 jaar. Daarnaast zal op basis van behoefte, volgend uit het woonbehoefte onderzoek, gekeken worden of het realiseren van meer woningen noodzakelijk en financieel haalbaar is.

Waar kan worden gebouwd

Om sociale woningbouw mogelijk te maken is er allereerst grond nodig om te bouwen. Als deze grond in bezit is van de gemeente kan zij mede bepalen waar deze sociale huurwoningen komen en wat hiervoor de grondprijs is. De gemeente wil hierin zo transparant mogelijk werken door het opstellen van de bij de projecten horende grondexploitaties. Hierdoor wordt duidelijk hoe de gronden worden verdeeld en welk deel bestemd is voor sociale woningbouw.

Bij particuliere initiatieven, met een bouwvolume van meer dan 20 woningen, is de initiatiefnemer verplicht om een deel van de woningen (20%) toe te kennen aan sociale woningbouw.

Woudenberg mag zich volgens Marleen Treep gelukkig prijzen dat zij een groeigemeente is en dat er ruimte is om te ontwikkelen. De komende jaren vinden deze ontwikkelingen plaats in het plan Hoevelaar. In de 1e fase van het plan wordt nu door Omnia wonen een complex met 25 sociale huurappartementen ontwikkeld.

Daarnaast blijft de gemeente zoeken naar mogelijkheden om de bouwlocaties uit te kunnen blijven breiden. In het komend jaar krijgt de gemeenteraad de visie voor de Dorpsrand ter beoordeling voorgelegd. Hierin komen onder andere de mogelijkheden voor bouwen aan de dorpsrand aan de orde.

Voor de verdere toekomst wordt ook onderzocht of bouwen aan de zuidzijde van de Stationsweg-Oost, zoekgebied 5, tot de mogelijkheden behoort. Voor deze optie is medewerking van de provincie noodzakelijk maar voor het zover is zal er nog veel verkeer over de Stationsweg-Oost rijden.

Klein maar fijn wonen

Een van de speerpunten van de ChristenUnie tijdens de verkiezingen was het realiseren van Tiny Houses als een van de mogelijkheden om goedkoper wonen mogelijk te maken. Ondanks dat Marleen, als wethouder, voor alle Woudenbergse inwoners de belangen behartigt is dit speerpunt van haar partij nog altijd een grote wens. Door de fusie van Vallei Wonen met Omnia Wonen en de overname van Omnia Wonen van de woningen in de projecten Hoevelaar fase 1 en de Nijverheyd is de ontwikkeling van dit type woningen, klein maar fijn wonen, naar achteren geschoven qua prioriteit. De verwachting van Marleen is dat het ontwikkelen van deze woonvorm zo spoedig mogelijk opgepakt gaat worden.