Het deelnemersveld lag de laatste jaren boven de 3.000 lopers
Het deelnemersveld lag de laatste jaren boven de 3.000 lopers

"Een moeilijke beslissing, maar de enige juiste”

Woudenberg Tot een maand geleden lag de organisatie volledig op koers om op 9 januari 2021 de 34e editie van de Florijn Winterloop te organiseren. Al vanaf de zomer was hard gewerkt aan een aangepaste editie van het jaarlijkse hardloopevenement, waarbij werd voldaan aan de coronaprotocollen van de Atletiekunie. Net voordat de inschrijving op 1 oktober zou worden geopend, stak het virus de kop weer op en werden er landelijke maatregelen afgekondigd. Hierop besloot de organisatie de inschrijving met een maand uit te stellen. Dit uitstel leidde vorige week helaas tot het definitieve afstel. Mark van Vugt, voorzitter van de Florijn Winterloop, maakte namens de organisatie bekend dat het doorgaan van de Florijn Winterloop begin januari niet verantwoord is.

Draaiboek lag klaar

“We hebben de afgelopen periode regelmatig contact gehad met de gemeente Woudenberg. Zij stonden positief tegenover het doorgaan van de Florijn Winterloop en wilden ons alle medewerking verlenen binnen de mogelijkheden. Ook de voetbalvereniging, gastheer van de loop, en hoofdsponsor Florijn stonden achter ons. Het draaiboek lag klaar. Natuurlijk waren er de nodige aanpassingen; de kantine zou dicht blijven, er kon niet worden gedoucht en inschrijven was alleen vooraf en online mogelijk. Lopers mochten pas kort voor de start het sportpark betreden en na de finish weer direct verlaten. Er waren startvakken gemaakt en per afstand was er een maximum aantal deelnemers. Supporters zouden, behoudens bij de jeugdloop, niet welkom zijn. Dit zijn natuurlijk geen populaire maatregelen. Maar we moesten ons houden aan de protocollen van de Atletiekunie om een vergunning te krijgen. En we geloofden er in! Zeker toen het virus in de zomer redelijk onder controle leek, hoopten we dat de maatregelen misschien wel iets zouden zijn versoepeld in januari.

Niet verantwoord

Maar helaas. Het virus leefde weer op. Nieuwe landelijke maatregelen werden aangekondigd. Op dit moment ziet het er voor de komende weken niet veel beter uit. En zou het zelfs kunnen dat de maatregelen nog worden aangescherpt. Vorige week hebben we ons als commissie online de vraag gesteld: kunnen we de lopers en vrijwilligers een veilig en leuk evenement bieden? Eigenlijk waren we het er unaniem over eens dat het organiseren van de Florijn Winterloop op dit moment niet verantwoord is. We hebben er alles aangedaan, maar moeten ook gewoon realistisch blijven: een evenement met 3.000 deelnemers is op dit moment een te grote uitdaging. Langer wachten was geen optie aangezien het goed organiseren voldoende voorbereidingstijd vergt. Als we zouden doorgaan, zouden er nu financiële verplichtingen moeten worden aangegaan. Door de steun van een grote groep trouwe sponsors zijn we een financieel gezond evenement. Dit willen we graag zo houden. We hebben daarom een moeilijk en betreurenswaardig besluit moeten nemen, maar we zijn overtuigd dat dit de enige juiste beslissing is op dit moment. Afgelopen week hebben we onze trouwe en altijd enthousiaste vrijwilligers hiervan op de hoogte gebracht. De lopers zijn via onze website en social media geïnformeerd. Volgende week volgt nog een nieuwsbrief".

Eerste keer

een evenement met 3.000 deelnemers is op dit moment een te grote uitdaging

Het is voor het eerste in de 34-jarige historie van de Florijn Winterloop dat het evenement wordt afgelast. Dat is best bijzonder voor een buitenevenement in hartje winter. Regelmatig was er storm, regen of sneeuw. In 1997 was het bitterkoud en was er op dezelfde dag een Elfstedentocht. In 2017 was het code oranje. Overal werden evenementen afgelast, maar de Florijn Winterloop ging door. Op 9 januari 2021 blijft het dus stil op Sportpark de Grift. Maar de organisatie heeft de blik alweer op de toekomst gericht. Mark van Vugt: “We onderzoeken of we op een ander moment de 34e editie kunnen organiseren, denk aan een zomereditie. En anders is de volgende Florijn Winterloop op 8 januari 2022”.

De commissie besloot vorige week dat doorgaan niet verantwoord is