Nienke houdt van korfbal en trampolinespringen
Nienke houdt van korfbal en trampolinespringen / foto: Agnes IJmker

Nienke Sinkeldam, nieuwe kinderburgemeester

Woudenberg - Donderdag werd de 11-jarige Nienke Sinkeldam benoemd tot nieuwe kinderburgemeester van Woudenberg. Daarmee nam ze het stokje over van Tim Hageman. Een jaar lang mocht hij, na Rosa Kelder de kinderen in Woudenberg vertegenwoordigen. Nu is het als 3e kinderburgemeester de beurt aan Nienke.

Aan de keukentafel van haar huis aan de Heinelaan zit een open en sprankelend meisje die er klaar voor is om een leuke, nieuwe taak aan te gaan.
Ze geeft antwoord op 10 vragen, met als doel zichzelf voor te stellen aan alle kinderen en hun ouders van Woudenberg.


1. Even kennismaken.... Wie is Nienke?

“Nou, ik ben dus Nienke”, zegt Nienke met een lach, “en ik zit in groep 8 van de Jan Ligthartschool. Ik ben lid van korfbal en ik speel in D1. Ik train 2 keer in de week met mijn team en op zaterdag spelen we wedstrijden. Helaas nu even niet, omdat er door de Coronamaatregelen geen competitie gespeeld mag worden”. Nienke geeft aan dat ze korfbal zo leuk vindt, omdat het een teamsport is, “ik doe graag iets met anderen. En bij een teamsport kun je samen vieren dat je gewonnen hebt of elkaar helpen als het even niet lukt. En iets met een bal, daar word ik ook blij van”, lacht ze.

Naast school en sporten is Nienke veel buiten te vinden. “Ik hou van de natuur, dus ik speel graag met de kinderen uit de buurt. Trampolinespringen doe ik ook echt heel graag, dat is een favoriete plek in de tuin van mij en mijn broertje Siem”. Daarnaast vertelt Nienke dat ze ook graag knutselt. Lekker aan de keukentafel met een lijmpistool of een verfkwast mooie dingen maken. “En natuurlijk een filmpje kijken op de bank of tik-tokken, zoals alle andere kinderen van deze leeftijd”, vult haar moeder aan.

2. Waarom heb jij je aangemeld?

Zuinig zijn met water, dat is belangrijk
Alle kinderen moeten buiten kunnen spelen in een schone natuur
Ik hoop op een heel leuk jaar

“Mijn juf op school kwam naar mij toe en vroeg of het iets voor mij zou kunnen zijn. De juf dacht aan mij, omdat ik ook al in leerlingenraad had gezeten. In de leerlingenraad heb ik al geleerd om dingen te bedenken die goed zijn voor de school en om samen met andere kinderen te overleggen”. In een leerlingenraad moet je immers ook samenwerken met leerkrachten en soms ook overleggen met de ouderraad. Nienke geeft aan dat ze daardoor al ervaring heeft opgedaan om voor je mening en eigen ideeën op te komen. Maar ook met het doen van presentaties.

“Ook wel even spannend hoor om iets te vertellen voor een groep mensen, maar als ik eenmaal op het podium sta, ben ik de spanning ook wel kwijt”. Nienke geeft aan dat ze zich altijd goed voorbereid op iets wat ze moet doen en dat ze daarin perfectionistisch is. Maar ze heeft ook geleerd dat het niet erg is om een fout te maken en dat iets niet perfect hoeft te zijn.

3. Hoe heeft de verkiezing plaats gevonden?

“Elk jaar is er een andere school aan de beurt. Dit jaar dus de Jan Ligthartschool.” Nienke geeft aan dat zij door de school als enige kandidaat is voorgedragen. Verkiezingen waren daardoor niet nodig. Vorig jaar is Tim Hageman vanuit de Julianaschool benoemd en het jaar ervoor was Rosa Kelder de eerste kinderburgemeester vanuit de Olijfboom. De kinderburgemeester voor 2021 zal dus gekozen worden vanuit de Griftschool of Wartburg.

4. Wat doet een kinderburgemeester?

Eén keer in de 6 weken mag de kinderburgemeester aanschuiven bij een vergadering, maar door de Corona is het nu nog niet duidelijk of dat fysieke bijeenkomsten zijn of dat het via een livestream moet. “Hoe alles gaat lopen, moet ik echt even afwachten”, zegt Nienke met een serieuze blik.
Nienke vertelt, dat de taken van een kinderburgemeester heel veelzijdig zijn. “Als eerste mag je natuurlijk meedenken over dingen die leven bij kinderen in Woudenberg. Daarnaast wordt de kinderburgemeester ook betrokken bij activiteiten die plaatsvinden. Als de intocht door zou gaan, dan zou ik bijvoorbeeld met Sinterklaas op het bordes mogen staan”.

5. Welke vaardigheden heb je nodig om een goede kinderburgemeester te zijn?

Na even nadenken geeft Nienke aan dat het heel belangrijk is om een open houding te hebben “Goed luisteren en open naar iedereen, dat vind ik belangrijk! Het is ook belangrijk dat je je eigen mening kan geven en dat ook kan vasthouden. Je kan niet met alle ideeën meewaaien. Ook voor een grote groep kunnen praten is handig”. Gelukkig heeft Nienke hier al ervaring mee opgedaan op school

6. Hoe ben je zichtbaar voor de kinderen van Woudenberg?

Nienke hoopt dat kinderen haar makkelijk kunnen bereiken om hun ideeën of vragen door te geven. Misschien via de website van de gemeente of met een eigen e-mailadres. “Kinderen mogen zeggen wat ze willen en ze kunnen hun ideeën aan mij doorgeven”. Samen met burgemeester Cnossen moet er nog nagedacht worden hoe Nienke zich nog meer zichtbaar kan maken. Wie weet helpt het om een kort bezoekje te brengen aan de verschillende basisscholen of een videoboodschap op te nemen. “En natuurlijk zien ze mij nu in deze krant”, zegt Nienke lachend.

7. Welke acties wil je gaan uitzetten?

“Ik hou zelf heel erg van de natuur. Alle kinderen zouden buiten moeten kunnen spelen in een schone natuur. We moet dus zuinig zijn op ons klimaat". Nienke vertelt dat ze graag zou willen dat mensen zuiniger zijn met het gebruiken van water. Ze geeft aan dat het daarvoor nodig is, dat kinderen een goede uitleg krijgen over hoe wij aan ons water komen. Dit kan bijvoorbeeld door met een klas een bezoekje te brengen aan de waterzuivering. “Als kinderen meer over water weten, kunnen zij ook aan hun ouders vertellen dat zij zuinig met water moeten zijn. Die geven soms nog het verkeerde voorbeeld met het sproeien van de tuin, vullen van zwembadjes of lang douchen.

Nienke hoopt ook dat zij iets kan betekenen om kinderen bewust te maken dat Woudenberg schoon moet blijven. “Als er overal afval ligt, is dat niet fijn bij het spelen, maar ook niet goed voor dieren, bijvoorbeeld vogels. Misschien is het een idee om een actiedag te organiseren dat kinderen uit hun eigen wijk, straat of speeltuin het afval opruimen”.

8. Wat neem je mee van de vorige kinderburgemeester?

Nienke geeft aan Tim niet persoonlijk ontmoet of gesproken te hebben, maar ze heeft afgelopen jaar op school wel het filmpje gezien wat op initiatief van de kinderburgemeester is gemaakt om de corona maatregelen bij kinderen onder de aandacht te brengen. “Ik vond het heel knap hoe dit filmpje was gemaakt. Kinderen onthouden het dan ook beter. Dat zou ik dan ook wel willen”.

9. Wat wil je alvast zeggen tegen de kinderen uit Woudenberg?

“Ik zou willen zeggen, dat iedereen lekker naar buiten moet gaan en van de natuur moet genieten! Ik hoop dat kinderen met leuke en goede ideeën komen, zodat ik daar mee aan de slag kan. Dan wordt het vast een heel leuk jaar”.

10. Hoe wil je over 1 jaar terugkijken?

“Dat ik een heel leuk jaar heb gehad en dat ik er wat van heb geleerd. Maar natuurlijk ook dat ik Woudenberg wat leuker en schoner heb gemaakt!”

Benoeming van Nienke in de tijdelijke raadszaal
Afbeelding
Voor Tim zit het erop.