Patrick, met transparant anti-corona masker, toont de duurzame boodschappentas.
Patrick, met transparant anti-corona masker, toont de duurzame boodschappentas.

Uw boodschappen mee in maïs? Dat kan bij Jumbo 't Schilt

WOUDENBERG Bent u bereid om bij te dragen aan een duurzaam milieu? Zo ja, dan biedt Jumbo ’t Schilt een mooie kans om dat te doen, en dan ook nog met een aantrekkelijk ogend en herbruikbaar product: een boodschappentas van maïsafval.

Winkeleigenaar Patrick Kolfschoten is enthousiast over het nieuwe product dat nu al in zijn winkel hangt.

“Het ziet er fris uit en maakt het bovendien aantrekkelijk voor mijn klanten om milieuvriendelijk te shoppen.

De tassen die in de winkel hangen zijn overigens niet van maïskorrels gemaakt, maar van de steel en de bladeren van de maïskolf. Van het afval dus.” En dat afval is super duurzaam, legt hij uit.

Zo kost het minder CO2 om ze te maken. Daarnaast composteert deze tas.

Zou je hem op straat gooien, dan wordt hij dus helemaal opgenomen in het milieu en vormt de tas zelfs een waardevolle grondstof. Overigens is weggooien geen goed idee, want je kunt de tas steeds opnieuw gebruiken voor je dagelijkse boodschappen en daarmee je duurzame bijdrage leveren.

Prima investering

Hoe ontstond het idee om dit product aan te bieden? Patrick: “Bij een beurs kwam er een interessante onderneemster op mijn pad die deze tassen maakt. Het idee sprak me meteen aan en zij vertelde dat ze de tassen in beperkte oplage voor mij kon produceren. Ik vond het mooi om mijn klanten daarvan te laten profiteren.”

Een week geleden kreeg hij de tasjes binnen en ze kosten vijftig cent. Precies vijftien cent duurder dan de plastic boodschappentas. Dan is het even de vraag of consumenten dat over hebben voor een duurzamer milieu, maar Patrick heeft daar alle vertrouwen in.

“Je mag ermee gezien worden en het is een product voor dagelijks hergebruik. Zo beschouwd is die halve euro dus echt een prima investering.”

Zelf steekt hij ook continu geld in nieuwe stappen richting nóg meer kwaliteit en duurzaamheid. Zijn eerstvolgende investering wil hij doen in een nieuw en milieuvriendelijker koelsysteem. Overigens is Patrick wel Hollands nuchter als het om dergelijke uitgaven gaat. Investeren in duurzaamheid is goed en zelfs belangrijk vindt hij, maar het moet wél betaalbaar zijn. Bovendien moet een investering zichzelf op termijn natuurlijk terugverdienen.

“Bij dit soort investeringen in een betere wereld luistert dat voor mij niet zo heel nauw. Daarvoor wil ik ook wel wat langer wachten tot ik het heb terugverdiend. Maar uiteindelijk is dat uiteraard wel de bedoeling”.

Bij het maïstasje ligt dat anders, besluit hij. “Daar heb je na aanschaf al meteen plezier van.”