3FM Serious Request: the Lifeline niet in Woudenberg

Woudenberg In de LetOpWoudenberg van vorige week werd meegedeeld dat de dj’s van 3FM van 18 tot en met 24 december van Roermond naar Zwolle zouden lopen en ook Woudenberg zouden aandoen. Inmiddels is echter bekend geworden dat het, gezien corona, niet verantwoord is om de dj’s door Nederland te laten lopen en de luisteraars met hun acties naar een route te laten komen.

Daarom is 3FM Serious Request: the Lifeline dit jaar aangepast. Iedereen is thuis wel vrij om een ommetje te maken en zich voor iedere kilometer te laten sponsoren. De eerder aangekondigde route van Roermond naar Zwolle wordt uitgesteld naar 2021 maar de actie voor het Rode Kruis gaat dus gewoon door.


De Pieten-zaak

WOUDENBERG Volgens mij zijn de gesprekken over de zaak van de Pieten nog niet afgerond. Deze ‘Pietpraat’ is een heel gewichtige maatschappelijke discussie, maar ook spraakmakend, jawel, dat ook want wie heeft er geen menig over.

Of het zoden aan de dijk zet, beter gezegd, chocolade letters oplevert, valt nog te bezien. Het houdt mensen in ieder geval wel bezig en zodoende denkt men er bij te horen. De tijd van de Sint staat weer voor deur en vreemd genoeg gaat het de laatste jaren meer over zijn knechten dan over de Sint zelf. Genoemde knechten zie je vandaag aan de dag in allerlei variaties, een kleurrijk geheel, dat wel. Veelal een grote verscheidenheid aan knechten van de Sint maar waar het mij om gaat is dat je geen mens hoort over de naam van deze ijverige medewerkers van de Sint. Het is namelijk zo dat ze allemaal het zelfde heten namelijk Piet, gewoon Piet, tenminste dat hoor ik de kinderen roepen wanneer er in de straten van Woudenberg pepernoten worden gestrooid.

Veel lekkere dingen hebben Pieten bij zich en delen er royaal van uit op dit jaarlijks terugkerend hoogtepunt in het leven van de kinderen. Wat wil je ook…. Pepernoten en marsepein, heerlijk toch. De discussie die gaande is onder de mensen gaat niet over de naam die de Sints knechten hebben, over Piet, nee daar denkt men niet aan. Laat staan dat men denkt aan al die Pieten die hun hele leven al zo genoemd worden. Een enkele Piet staat er (op z´n frans gezegd) voor `Pierre sno`. Terwijl andere mannen al dat gepraat over zich heen laten komen, de mannen van stavast. Overigens ben je een hele piet als je het nog snapt. Dan heb ik liever een Pietje, in een kooitje, zo´n mooi geel Pietje met z´n liedje wat die zo aandoenlijk fluit. Wat mij betreft; Piet of niet, laten we niet al te pietluttig zijn. Wanneer de algehele situatie het toelaat zou ik zeggen laat ze maar komen al die Pieten met hun marsepein en pepernoten. Dat moeten we niet laten verpieteren!

Ene Piet