Licht en donker zijn buren in het bos.
Licht en donker zijn buren in het bos.

WOUDENBERG Wat is er mooier dan een herfstgroet brengen in de achtertuin van het dorp? Wie dat doet zal zien dat de bosgrond volop terug groet. En dan blijkt weer hoe rijk we zijn met deze Woudenbergse herfstweelde zo vlak om de hoek.

Bij de herfstvakantie hoort een goede boswandeling. En wel meer dan eentje. In onze provincie, die de komende jaren wil investeren in het aanleggen van meer hectaren bos, bewonen wij nou net het meest bosrijke hoekje.

In het vruchtbare seizoen van overvloed dat op de droge zomer volgt, valt daar extra veel te genieten. Bomen blozen en laten hun vruchten los.

En wie de ogen ook op de vochtige grond richt, ontdekt een kleurenfeest van schimmels.

Van de klassieke rode kabouter paddenstoel en het bekende eekhoorntjesbrood tot allerlei amanieten, zwammen en boleten.

Te mooi om zomaar te laten staan, maar plukken wilden we ze nou ook weer niet. Zelfs niet als ze eetbaar zijn, want we gunnen ook andere wandelaars een blik op het paddenstoelenfeest dat momenteel in Den Treek gevierd wordt.

Bovendien moet je je wel heel goed verdiepen in de soorten voordat je zo'n herfst-snack veilig op tafel kunt zetten. Mijn zoon besloot daarom die pracht vast te leggen en te delen.

Want ook onder de lezers van LetOp Woudenberg zijn er vele met een hart voor de groene omgeving.

Hoewel alleen groen de lading in de herfst echt niet meer dekt. Een stille kleurenexplosie beschrijft het beter. En dat bijna onder onze neus.

De klassieke rode paddenstoel.
Oud en karaktervol.
Gebroederlijk naast elkaar.
Soms zijn het net bloemen.