Minder geld voor ambtenaren

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders wil komend jaar 35.000 euro aan loonkosten besparen. Dat moet onder meer gebeuren door minder mensen van buitenaf tijdelijk aan te trekken.

De gemeente Woudenberg heeft grote ambities, moet de dienstverlening op orde houden en wettelijke taken uitvoeren. Dat is een behoorlijke taak voor het ambtenaren apparaat. De werkdruk is hoog. Het ziekteverzuim is daardoor niet laag.

Daarom worden tijdelijke krachten van buitenaf ingehuurd, de zogeheten externen. Zij kosten meer geld dan een ambtenaar met een normaal contract.

Het college wil komend jaar minimaal 35.000 euro besparen op de loonkosten. De gemeenteraad heeft aangegeven dat er vooral ook naar die externen gekeken moet worden.

Zij zouden minder betrokken zijn, omdat ze weten dat ze binnen afzienbare tijd weer vertrokken zullen zijn. Hun opgedane kennis verdwijnt dan uit de organisatie. Overigens vindt de gemeenteraad dat het streefbedrag van het college aan de lage kant is. De gemeente staat voor een ingrijpende bezuiniging en moet minimaal zeven ton aan uitgaven schrappen. Dat kan ten koste gaan van het voorzieningen niveau in het dorp.

De gemeenteraad hoopt dat er meer geld uit de ambtelijke organisatie te halen valt. Maar dat zal, gezien de werkdruk, nog geen eenvoudige opgave zijn.

Een ander probleem is dat Woudenberg wettelijk een aantal taken moet uitvoeren en niet kan kiezen die taken dan maar niet te doen. Dus is de keuzevrijheid van de gemeenteraadsleden tamelijk beperkt.

De gemeenteraad heeft besloten dat ze naar de volledige begroting gaat kijken om posten te vinden waarop bezuinigd kan worden. De raadsleden hopen dat op die manier de werkzaamheden voor de ambtenaren minder groot worden en dat er zo extra geld vrijkomt.

De gemeenteraadsleden vinden het ook heel erg belangrijk dat de dienstverlening aan de burgers op peil blijft. Ook moeten er goede plannen door de ambtenaren geschreven worden. Het is een groot dilemma waarmee de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders worstelen.