Belastingen
Belastingen / Foto: Pixabay

OZB fors omhoog, toeristen betalen mee

WOUDENBERG – De Onroerend Zaak belasting zal in 2021 fors stijgen, waarschijnlijk met 10 procent. Dat bleek tijdens de commissievergadering op 13 oktober. De verhoging moet 209.000 euro opleveren.

De gemeente Woudenberg heeft het financieel lastig en moet een gat van meer dan 7 ton in de begroting dichten. De gemeente werkt met vijf werkvelden waaraan geld besteed wordt. Het college van burgemeester en wethouders stelde voor om het werkveld samenleving volledig op te laten draaien voor de noodzakelijke bezuiniging.

Er is ook een werkveld voor dienstverlening van de gemeente. Het college stelde voor om op die post 35.000 euro te bezuinigen. Enkele fracties vonden dat verhoudingsgewijs heel erg weinig.

De gemeenteraad stelde vast dat het niet erg eerlijk leek het volledig te bezuinigen bedrag aan het werkveld samenleving te onttrekken. Ze wilde dat het college in alle werkvelden zoekt naar posten waarop bezuinigd kan worden.

Als de gemeente op meerdere gebieden bezuinigt kan het ambtelijk apparaat misschien ook met minder geld toe.

Dienstverlening

‘De dienstverlening van de gemeente mag niet onder de maatregelen lijden,’ stelde Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, vast.

Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, zag een andere oplossing voor de verhoging van de OZB. Hij wilde de toeristenbelastingen verhogen.

‘De toeristen profiteren ook van onze voorzieningen. Dan mogen ze ook mee betalen,’ constateerde hij.

Op kosten jagen

Jan Mulder, gemeenteraadslid voor de SGP, vond dit een slecht idee. ‘Dan krijgen we ruzie met de campinghouders. Ze hebben hun tarieven voor volgend jaar al vastgesteld. We zadelen hen nu op met hogere kosten.’

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, zag het anders. ‘Ik hoor dat onze toeristenbelasting zo hoog is. Ik heb het uitgezocht. Dat valt best mee. We kunnen verhogen.’ In de discussie werd ook het argument gebruikt dat als de toeristen extra betalen dat ten goede komt aan alle Woudenbergers, behalve de campinghouders. Dus zal in de gemeenteraad deze discussie gevoerd worden.

Gemeentefonds

Een grote vraag hing boven de discussie: Hoeveel geld krijgt Woudenberg in 2021 uit het gemeentefonds? De landelijke overheid stort geld in dat fonds dat door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de gemeenten doorbetaald wordt. De hoogte van het bedrag hangt af van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld het aantal inwoners en het aantal mensen met een uitkering in een gemeente. De kleine gemeenten tot 20.000 inwoners hangt bovendien een extra korting boven het hoofd.

Wethouder Vlam verwachtte dat de gemeente Woudenberg in 2021 220.000 euro minder zal krijgen. Dat bedrag zal in 2024 volgens haar oplopen tot 660.000 euro minder. Dat was de reden dat de gemeenteraad in moest stemmen met de verhoging van de OZB, ‘omdat anders het tekort alleen maar op zal lopen’. Hardeman raakte overtuigd van haar verhaal. ‘We wilden tegen stemmen, maar we overwegen nu onze stem te geven.’        

Lichtpuntje

Jan Mulder zag een lichtpuntje. In het betrouwbare blad ‘Binnenlands bestuur’ had hij gelezen dat de landelijke overheid ook ziet dat de korting van gemeenten tot onoverkomelijke problemen zal leiden. ‘We krijgen meer geld uit het gemeentefonds.’ Dat was een boodschap, die licht in de harten van de gemeenteraadsleden bracht. Alleen was de grote vraag, hoeveel geld krijgt Woudenberg meer uit dit fonds?

Soelaas

‘Dat klopt,’ erkende Vlam. Maar ze verwachtte geen soelaas. ‘We krijgen minder geld,’ constateerde ze. ‘We zullen moeten bezuinigen.’

Meevaller

De gemeenteraad moet in oktober besluiten of de OZB omhoog gaat en in december wordt bekend hoe hoog de uitkering uit het gemeentefonds wordt. ‘Dat kan mee- en tegenvallen,' constateerde Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg. Hij wilde weten of het eventueel mogelijk was om in oktober de begroting met de verhoging van de OZB vast te stellen en in december, als de uitkering meeviel, terug te draaien als de belastingverordening vastgesteld wordt.

Studie

‘Nee,’ antwoordde wethouder Vlam, gedecideerd. ‘Dat kan niet.’ ‘Ik ben het daar niet mee eens,’ interrumpeerde burgemeester Cnossen. ‘Dat kan wel. Ik heb dat uitvoerig bestudeerd.’ Ook dit punt komt ongetwijfeld terug in de gemeenteraadsvergadering volgende week donderdag.