Van huurdersbelangen naar bewonerscommissie

WOUDENBERG Op maandag 19 oktober 2020 werd een van de laatste Algemene Leden Vegaderingen van Huurders Belangen Verenging Woudenberg, kortweg HBVW, gehouden.

Door het samengaan van Vallei Wonen met Omnia Wonen is een eigen huurders belangen vereniging voor Woudenberg niet meer wenselijk en gaat deze vereniging op in de Stichting Huurdersbelangen Omnia Wonen, de SHOW.

Wat de gevolgen hiervan zijn en wat de huurders van Woudenberg kunnen verwachten van deze wijziging werd duidelijk in de vergadering.

Voorzitter Annemieke Jansen startte de vergadering met een toepasselijk gedicht over wonen dat op een van de gebouwen van Omnia Wonen terug te vinden is.

Na de gebruikelijke formaliteiten als de opening, het vaststellen van de agenda, de goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering en de financiën gaf de voorzitter toelichting op het hectische afgelopen jaar van overgaan van Vallei Wonen naar Omnia Wonen en de bestuurswijzigingen binnen de HBVW.

Afgelopen jaar hebben zijn Diet en Peter Karel uit het bestuur van de HBVW getreden. Annemieke dankte hen nogmaals voor het vele werk dat zij voor de huurders van Vallei Wonen hebben gedaan. Daarnaast zijn Alex Hazeleger en Arjan Hopster om de hen moverende redenen ook gestopt met hun werkzaamheden binnen de vereniging. Tot slot heeft het bestuur ook afscheid moeten nemen van Hans Lanphen. Hans kon zich vanwege gezondheidsredenen niet langer blijven inzetten voor de vereniging en haar opvolger de SHOW. Een enorm gemis aan kennis gaat hierbij verloren. Ondanks dat Hans niet bij de vergadering aanwezig was wilde Annemieke zijn inzet en kunde toch graag benoemen.

Met al deze mutaties bleven er uiteindelijk drie bestuursleden over die het hart van de huurdersbelangen vormen. Zittende bestuursleden Annemieke Jansen en penningmeester Hek van Kruistem nemen met instemming van de leden gekozen Willeke van de Lagemaat zitting in het bestuur.

Van huurdersbelangen naar bewonerscommissie

Met het samengaan van Vallei Wonen met Omnia Wonen ontstond de situatie dat beide coöperaties hun eigen huurdersbelangen vereniging hadden. Het samengaan van beide betekende ook dat de huurdersbelangen door één vereniging vertegenwoordigd zouden gaan worden, de SHOW. Om het samengaan soepel te laten verlopen en er voor te zorgen dat de belangen van de Woudenbergse huurder goed vertegenwoordigd zouden worden in de SHOW kregen de Woudenbergers 3 zetels in het bestuur toegewezen. Een vicevoorzitter en twee algemene leden. Hans Lanphen zou de functie van vicevoorzitter gaan bekleden maar heeft deze vanwege gezondheidsredenen helaas niet in kunnen vullen. Vanwege het gebrek aan voldoende kandidaten binnen Woudenberg heeft de SHOW deze functie op een andere wijze ingevuld. Op dit moment neem Annemieke plaats in de SHOW en is men druk op zoek naar een kandidaat voor de nog openstaande plaats in het bestuur.

Door het samengaan van beide huurdersverenigingen lijkt er een leemte ontstaan tussen de Woudenbergse huurders en hun vertegenwoordigers in de SHOW. Om haar rol als belangenvereniging voor de Woudenbergse huurders toch te kunnen blijven vervullen zal de vereniging over gaan naar een bewonerscommissie. Deze commissie zal zich op de zelfde wijze blijven inzetten voor de belangen van de Woudenbergse huurders met dat verschil dat als het gaat om beleidszaken deze worden behartigt door de SHOW. Voor alle overige zaken kunnen de huurders bij de bewonerscommissie terecht. Zij zorgen er dan voor de wensen en behoeften van huurders op de juiste plaatst terecht komen.

Stichting Huurdersbelangen Omnia Wonen

Namens de SHOW kreeg voorzitter Rinus van Norde de gelegenheid een toelichting te geven wat zij voor de Woudenbergse huurders en natuurlijk ook alle andere huurders binnen de coöperatie kunnen betekenen.

Naast het overleggen met Omnia over o.a. duurzaamheidsbeleid en asbestbeleid vertegenwoordigen zij de huurders ook als het gaat om huurverhogingen en zitten zij aan tafel met de gemeente en Omnia over de prestatieafspraken. Dit jaar zaten Annemieke en Arnold Copier namens de SHOW bij de gemeente aan tafel .

Om zich als Huurdersbelangenvereniging binnen Woudenberg kenbaar te maken wil de SHOW op korte termijn een enquête houden. In deze enquête moet duidelijk worden wat er in Woudenberg onder de huurders leeft en waar de SHOW zich sterk voor moet maken. De SHOW realiseert zich dat onder de huurders veel ouderen zijn die nog niet gewoon zijn met internet en e-mail te werken. Daarom krijgen alle huurders de enquête in een envelop in de bus.

Om de belangen van huurders te blijven vertegenwoordigen in de nieuwe situatie zijn alle 300 bestaande leden van de HBVW overgegaan naar de SHOW. Het is de SHOW er volgens Rinus van Norde alles aan gelegen om ook de overige ca. 700 huurder bij zijn verenging te betrekken. Met de enquête proberen zij daar een eerste aanzet aan te geven.

Omnia Wonen in Woudenberg

In de afspraken over het samengaan van Omnia Wonen en Vallei wonen zijn afspraken gemaakt over de herkenbaarheid en beschikbaarheid van medewerkers van Omnia Wonen in Woudenberg. Aan een van deze afspraken, de openingstijden van het loket in de Schans, hebben zij vanwege de Corona helaas geen invulling kunnen geven.

Voor de bewoners van Woudenberg blijft Omnia Wonen in Woudenberg uiteraard wel aanwezig. Drie woonadviseurs, met ieder hun eigen deel van het woningbestand, blijven voor de huurders een vast aanspreekpunt. Woonadviseurs Lydia Pals en Nick de Vries waren bij de ALV aanwezig om een toelichting te geven op hun werkzaamheden.

Van Omnia Wonen Voor de huurders

Lydia gaf aan dat er wat betreft de werkzaamheden voor de woonadviseurs niet veel veranderde. Wel gaf zijn aan dat de contacten en lijnen binnen Omnia Wonen als middelgrote coöperatie anders liepen dan bij een kleine organisatie als Vallei Wonen. Soms lijkt het voor haar alsof het trekken aan een dood paard is om zaken voor de huurder voor elkaar te krijgen.

De woonadviseur zijn voornamelijk betrokken bij huurmutaties, inspecties, bezichtigingen en het overleg met vakmannen en aannemers. Maar daarnaast zijn zij ook het luisterend oor van de huurders en doen zullen zij er alles aan doen om het de huurders tevreden te houden. De aanwezige leden konden dit van harte bevestigen gezien de ervaringen die zij met de woonadviseurs hadden.

De komende jaren

Met Omnia Wonen zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van de woningen. Lydia Pals moest helaas meedelen dat het komende jaar geen groot onderhoud aan de woningen zal worden gepleegd. Omnia Wonen Vastgoed gebruik 2021 om een nieuw onderhoudsplan voor de Woudenbergse woningen op te stellen en ze zullen het vanaf 2022 in uitvoer gaan brengen.

Bijna vanzelfsprekend kwam ook de nieuwbouw van goedkope huurwoningen aan de orde. Dit en komend jaar is Omnia Wonen op 2 plekken in Woudenberg nieuwe huurwoningen aan het bouwen. Rinus van Norde gaf aan dat dit voor Omnia Wonen bijzonder is dat ze binnen een gemeente op twee plekken projecten hebben lopen.

Daarnaast werd aangegeven dat Omnia niet met uitbreidingen van woningvoorraad per jaar werkt maar over periodes van meerdere jaren. De afspraken die Vallei Wonen met de gemeente had over minimaal 20 sociale huurwoningen per jaar zullen dus waarschijnlijk worden aangepast.

Aan het eind van de vergadering bedankte Annemieke de heren van de SHOW en de woonadviseurs voor hun bijdrage aan de vergadering en dankte zij de aanwezigen voor hun inbreng.

De komende tijd zal duidelijk worden hoe de nieuwe bewonerscommissie vormt gaat krijgen. Als hiervoor meer te melden is krijgen de belanghebbende hierover uiteraard bericht.