De eerste kampioenen voor de voormalige kantine
De eerste kampioenen voor de voormalige kantine / foto: v.v. Woudenberg

Vervolg Van weiland tot multifunctioneel voetbalcomplex

Met de opening van deze accommodatie beschikte Woudenberg over een van mooiste accommodaties van de regio.

Maar al snel bleek de accommodatie te klein om aan alle behoeftes te voldoen. Gelukkig stond er tegen de rand van het terrein een “houten hok” dat dienst deed als kleedruimte. De teleurstelling kon op zaterdag niet groter zijn als je met je team in deze ruimte mocht omkleden en wassen. Moest je gebruik maken van de “houten keet” dan restte je niet meer dan de kop onder de koude kraan.

Met de uitbreiding van de velden was er ook behoefte aan meer kleedruimten. Bijna gelijktijdig met de aanleg van veld C werden ook de kleedruimten uitgebreid. Aan de achterzijde werden twee “echte” kleedkamers toegevoegd. In het voor- en najaar werden deze veelal door de korfbal gebruikt, ’s winters kon de voetbal van deze ruimten gebruik maken.

Naast kleedruimtes en kantine was er ook behoefte aan een bestuurskamer annex vergaderruimte. Eerst werd er aan de oostzijde een bestuurskamer aangebouwd die door beide verenigingen werd gebruikt. Later kreeg de voetbalvereniging haar eigen bestuurskamer op de kop van het gebouw.

De houten kleedruimten bleken op den duur niet meer te handhaven. Bouwbedrijf M. van Lambalgen verving het houten gebouw door een stenen exemplaar geheel in de stijl van de kantine. Met 6 extra kleedruimten, een theehok en een werkplaats.

Na bijna 40 jaar gebruik te hebben kunnen maken van de kantine heeft in 2005 de accommodatie een ingrijpende wijziging doorgemaakt. Alle gebouwen op het terrein werden vervangen door een nieuw gebouw. Plaatselijk architect Arie Davelaar maakte de eerste schetsen van wat voor velen een tweede huiskamer is.

Van houten hok naar kleedkamers met warm water

Met een verhoogde plint waarboven de kantines van de voetbal en de korfbal zich bevinden en waaronder de kleedkamers zijn gelegen kreeg het gebouw een markante uitstraling met prima zicht op de hoofdvelden van beide verenigingen.

Multifunctioneel gebouw

Naast kantine en kleedkamers voor voetbal en korfbal heeft het gebouw tegenwoordig meerdere gebruikers. Tijdens het eerste weekend van het jaar maakt de organisatie van de Florijn Winterloop gebruik van de gehele accommodatie.

Daarnaast maakt de Sportieve Naschoolse Opvang van oud eerste elftalspelers Jonathan en Sjoerd, dagelijks gebruik van de kantine en de velden om de jongste jeugd na school op te vangen.

Maar naast deze jongeren maken ook ouderen gebruik van de kantine. Coalitie erbij organiseert maandelijks, op vrijdagochtend, een sportieve activiteit voor ouderen.

Hoe blijft het mooiste complex mooi

Veel tegenstanders die ons zaterdag bezoeken roemen ons park. "Wat een fantastische kantine en wat een prachtige velden hebben jullie", is een veel gehoorde opmerking.

Maar een mooi complex bouwen is één. Het zo houden is van heel andere orde. In het verleden was het onderhoud een taak van de gemeente. Na privatisering hebben we het onderhoud van het park overgenomen. In het begin van de privatisering was Dis Gruteke trendsetter van zelfwerkzaamheid. Later heeft Joop Morren deze taak min of meer overgenomen. Het bed van Joop stond er nog net niet maar verder was hij altijd op zijn sportpark te vinden.

Onder leiding van Irene Houtsma zijn ook nu vrijwilligers dagelijks bezig om er voor te zorgen dat alles in goede staat blijft. Deze mensen maken het mogelijk dat we het, vanuit ons oogpunt gezien, fraaiste complex in de omgeving hebben en houden.