Woudenbergs trots
Woudenbergs trots / foto: Bart Radstaake

Van weiland tot multifunctioneel voetbalcomplex

WOUDENBERG Op 17 augustus 2021 is het 60 jaar geleden dat de v.v. Woudenberg werd opgericht. Vanaf de start van het 60e levensjaar zal er elke maand op de 17e worden teruggekeken naar mensen en gebeurtenissen die onze club hebben gemaakt tot wat het nu is.

In deze derde aflevering de ontwikkeling van voetballen op een weiland tot voetballen op een van de mooiste multifunctionele voetbalcomplexen in de omgeving.

Hoe het begon

In de maand voordat het coronavirus ons land op slot gooide waren we op bezoek bij Piet Koudijs, een van de laatst nog levende oprichters van onze vereniging. Het stond hem haarscherp op het netvlies dat de eerste wedstrijden van de v.v. Woudenberg werden gespeeld op de weilanden van de familie Zech achter de woningen aan de Stationsweg, ter hoogte van het huidige Wencum en de Nijverheidsweg.

De eerste wedstrijd

Op 21 oktober 1961 kon op dit veld de eerste officiële wedstrijd worden gespeeld. Toenmalig burgemeester Hosang verrichtte de aftrap van de wedstrijd Woudenberg-NSVS.

Het nieuwe bestuur, ja dat ging toen nog zo, had voor de wedstrijd de volgende 11 spelers geselecteerd.

Doel: G. van Leeuwen, achter J.J. Kramer en Bal; midden Sj. Jetten, aanvoerder J. Morren, en G. Versteegh; voor: J. Velker, Th. Heine, Meerbeek, H. Wildschut en J.W. Berg.

Na deze eerste wedstrijd, die door NSVS met 1-0 werd gewonnen, zouden er dat jaar nog vele wedstrijden volgen. De eerste overwinning was tegen Bunnik, toen nog zonder de toevoeging ’73. Woudenberg won deze wedstrijd met 6-0 en eindigde de competitie met een fraaie 4e plaats.

De voorzieningen op dit beschikbaar gestelde terrein waren echter van een dermate matige kwaliteit dat het uitzien naar een meer definitieve oplossing steeds meer gewenst werd.

Verhuizing naar “Sportpark de Grift”

Het bestuur, onder leiding van Martien Hendrikse, stelde alles in het werk om het gemeentebestuur te overtuigen van de noodzaak van een “echt” voetbalveld voor iedereen maar voor de jeugd in het bijzonder.

Ook begin jaren 60 dacht de gemeente mee met de Woudenbergse verenigingen en eind 1962 besloot de gemeente tot aankoop van een perceel grond van Bart Schimmel aan de Grift.

Halverwege 1963 werd overeenstemming bereikt met de Grondmij en kon gestart worden met de aanleg van de eerste velden op ons huidige sportpark.

Het zou tot 21 augustus 1965 duren voordat burgemeester Hosang door het verrichten van een aftrap officieel de opening verricht van “Sportpark de Grift”.

Het toenmalige bestuur onder aanvoering van voorzitter M.J. Hendrikse is veel dank verschuldigd voor alle inspanningen die zij hebben gedaan om deze nieuwe plek te maken tot het Woudenbergse sporthart. Een magnifieke omgeving om wekelijks te kunnen sporten.

In eerste instantie bestond het complex uit drie velden. Naast de 2 speelvelden, veld A en B, kreeg de vereniging ook een heus trainingsveld. Het veld dat bestond uit een gravelondergrond werd voorzien van verlichting. Voormalig trainer Arie Versteeg wist mij te vertellen dat de masten van de verlichting bij de eerste de beste storm hun verticale positie langs het veld wijzigden in een horizontale positie op het veld.

De keuze voor gravel was een bewuste. Deze ondergrond maakte het mogelijk dat er het hele jaar op te spelen was.

Naast twee grasvelden en een gravelveld viel de accommodatie ook op door de fraaie aankleding. Waar tegenwoordig de velden worden omzoomd door hekwerken en reclameborden werden de velden destijds afgescheiden door fraaie hagen.

Van twee naar zes speelvelden

In begin jaren 70 nam het aantal spelende leden toe. Door deze toename was er behoefte aan meer speelruimte. Met de komst van veld C werd aan deze behoefte tegemoet gekomen. Het speelveld werd in de ochtend bespeeld door de pupillen en na 12.00 uur nam de korfbalvereniging de regie op het veld over. Tot op heden is dit de vaste speelplaats van onze korfballende buren.

Een aantal jaren later konden we ook gebruik gaan maken van een volledig trainingsveld. Met de aanleg van veld D met verlichting werden de trainingsmogelijkheden verder geoptimaliseerd.

Midden jaren 80 werd er wederom geïnvesteerd in onze accommodatie. Met de aanleg van F- en G-veld werd er weer ingespeeld op de noodzakelijk behoefte aan meer speelruimte.

Met de aanleg van deze velden werd het F-veld omgedoopt tot hoofdveld. Die situatie heeft echter maar 4 jaar geduurd. In 1990 werd het veld voor de kantine vergroot tot de maximale afmetingen van een voetbalveld. Hierdoor ontstond de ideale verbinding tussen voetballers van de hoofdmacht en de supporters langs de lijn.

De laatste aanpassingen aan de voetbalvelden zijn in 2009 uitgevoerd. Tot op dat moment speelde Woudenberg al haar wedstrijden op echt gras. In 2009 werd de aanleg van twee kunstgrasvelden een feit, veld A en veld E werden uitgevoerd met kunststof grasvezel. De aanleg van deze velden maakten het mogelijk dat er in bijna alle omstandigheden gespeeld en getraind kan worden.

Afgelopen jaar is ook het trainingsveld aangepast zodat hier op zaterdag ook gevoetbald kan worden. Met 5 volledige en 1 pupillenveld kunnen alle teams op zaterdag hun wedstrijd voetballen en zijn er voldoende mogelijkheden om (bijna) alle teams 2 keer per week te laten trainen

De gebouwen

De eerste jaren op het sportpark was er nog geen sprake van een kantine. Dat veranderde in 1968. Op 28 september 1968 werd het clubgebouw, gebouwd door plaatselijk aannemer en jarenlang hoofdsponsor Bouwbedrijf Hendrikse, geopend.

Naast een 4-tal kleedkamers beschikten we toen ook over een heuse kantine. Voor dit bijzondere feit kwam Feijenoord speler en plaatsgenoot Henk Wery naar het sportpark om de opening te verrichten.