Routekaart van Movisie
Routekaart van Movisie

Zorgprofessionals en eenzaamheid

Woudenberg - Op 8 oktober jl. namen 13 zorgprofessionals uit Woudenberg deel aan een online bijeenkomst over eenzaamheid. Beweging 3.0, de Kleine Schans en de gemeente Woudenberg hadden Movisie gevraagd hun expertise te delen.

Er werd ingegaan op: Wat is eenzaamheid en dat dit een subjectief begrip kan zijn; Waarom vinden mensen het moeilijk erover te praten; Herkennen van signalen en risico's. Movisie ontwikkelde een routekaart die kan helpen het gesprek hierover op gang te brengen.
Daarna gingen de deelnemers in gesprek over eigen ervaringen in hun werk. Daaruit kwam naar voren dat je eenzaamheid niet kunt oplossen voor mensen. Belangrijk is dat de regie bij de persoon zelf ligt. De professional luistert en helpt met onder woorden brengen wat de behoeften zijn en kan tips geven, maar dan ligt er ook een stukje verantwoordelijkheid bij de cliënt om ermee aan de slag te gaan.
Ook werd gesproken over de belangrijke rol van thuiszorg en de huishoudelijke hulp die één of twee keer per dag bij de mensen thuis komen en een vertrouwenspersoon voor hen zijn geworden. Wat kun je met die signalen doen, hoe kun je daarin als professionals beter samenwerken? De conclusie was dat de lijntjes tussen de verschillende professionals (zorg/ welzijn) beter kunnen. Een mooi punt om mee te nemen voor een vervolg.