Afbeelding

Afstand houden!

Als het aan ons drie-jarig dochtertje had gelegen, hadden we nu waarschijnlijk niet met een tweede corona-golf te maken gehad. Ergens in de loop van de afgelopen maanden heeft ze namelijk opgepikt dat we afstand van elkaar moeten houden. Sindsdien gedraagt ze zich als een ware BOA en zal ze niet nalaten om - als het haar uitkomt - anderen duidelijk te maken dat het menens is met deze regel. Soms tot groot vermaak van omstanders.

Zoals die keer dat ze met mijn vrouw mee mocht om een boodschap te halen in de supermarkt. Vanuit haar buggy riep ze triomfantelijk maar beslist tegen iedereen die ook maar iets te dicht bij kwam: “Afstand houden”! Iets wat de omstanders zeer vermakelijk vonden, zo begreep ik.

Ondertussen is de hele situatie waarin we terecht zijn gekomen natuurlijk niet zo vermakelijk.

Het corona-virus en alle noodzakelijke maatregelen hebben een behoorlijke impact op ons (samen)leven. De letterlijke afstand die we van elkaar moeten houden creëert ook zomaar een psychologische barrière waardoor we ongemerkt steeds minder met elkaar verbonden zijn. Al zie ik her en der ook heel mooie initiatieven ontstaan, waarbij mensen op heel andere manieren naar elkaar omzien en met anderen in verbinding willen zijn. De crisis maakt blijkbaar ook creatief! Dat is ergens een winstpuntje wat mij betreft, en iets wat we na deze periode (want dit gaat hopelijk ook allemaal weer een keer voorbij) moeten zien vast te houden.

Misschien dat mijn vrouw dan opnieuw met ons dochtertje naar de supermarkt kan gaan, zodat ze vanuit haar buggy een ander advies de wereld in kan slingeren. We zullen vast gaan nadenken over een goede slogan.

Ds. A.D.J. Wessels, Predikant Hervormde Gemeente, wijk 2