Op het terras kan nu ruimschoots afstand gehouden worden.
Op het terras kan nu ruimschoots afstand gehouden worden. / Foto's: Quirine van Mourik

Pyramide van Austerlitz coronaproof

Woudenberg - Woensdag 7 oktober heeft de provincie Utrecht het lunapark de Pyramide van Austerlitz als doorstroomlocatie aangewezen. Dit houdt in dat de uitbater van de Pyramide, met inachtneming van de coronamaatregelen, meer dan de gevreesde 40 mensen op het buitenterrein mag toelaten. Het restaurant is ook gewoon open, maar blijft wel beperkt tot maximaal 30 gasten.

Het was na de laatste aanscherping van de coronamaatregelen wel spannend volgens eigenaar Hugo van Kolfschoten. De provincie had in eerste instantie de Pyramide van Austerlitz niet aangewezen als doorstroomlocatie. "Ons bedrijf valt overal tussenin. Maar met alle maatregelen die we al getroffen hadden en dankzij het goede contact met de gemeente konden we een goed plan schrijven. Vooraf hebben we veel contact gehad met de gemeente. Er zijn BOA's langs geweest die al onze maatregelen gecontroleerd hebben en die waren tevreden. Ook van onze bezoekers kregen we veel complimenten. De burgemeester heeft ons uiteindelijk als doorstroomlocatie genomineerd bij de provincie."

Goed bericht

"Gelukkig kregen we afgelopen woensdag positief bericht. Onder voorbehoud van nieuwe regels mag het park gewoon open tot onze sluitingsdatum op 1 november," aldus van Kolfschoten. "We zijn dan ook enorm dankbaar voor de steun van de gemeente Woudenberg."

Maatregelen

Het aantal getroffen maatregelen is indrukwekkend. Het gehele terrein is omheind met bouwhekken en aan de ingang worden de bezoekers geteld en gescreend. Dankzij vrolijke vlinders op de hekken, een allervriendelijkste beveiliger die naar je gezondheid vraagt en de vrolijke geluiden van spelende kinderen in het park, vergeet je direct de wat kil aandoende entree. Door dranghekken, pijlen en bordjes met daarop de spelregels is het onmogelijk per ongeluk de fout in te gaan. Het restaurant is open, maar met beperkingen. In het restaurant worden de gasten met flair naar hun plaatsen begeleid door bedrijfsleider Antwan van der Aa. "Het terras was al teruggebracht van 500 naar 350 naar zitplaatsen," zegt van Kolfschoten. "Dat zijn er nu 40. Het is een grote stap terug, maar we zijn al lang blij dat we in deze bijzondere tijd nog mogen draaien."

Feest

"Met Hemelvaart is de speeltuin 125 jaar in de familie. We zien hier opa's en oma's, die hier zelf als kind al kwamen, nu met hun kleinkinderen genieten van het park. Het leuke is dat ze veel nog herkennen van vroeger. Het lunapark is nauwelijks gewijzigd sinds toen. Hopelijk kunnen we onze verjaardag volgend jaar groots vieren." Tot 1 november kunnen gasten in Austerlitz op heel bescheiden schaal hun eigen feestje vieren. Net als Opa, die liever zijn naam niet in de krant ziet, maar een foto geen probleem vindt. Hij komt al zes jaar met veel plezier zijn verjaardag vieren op het park. Samen met zijn vrouw en kleindochter. En daarvoor rijdt hij half Nederland door. "Het is wel anders door corona," zegt hij. "Ergens heeft het ook wel wat, het is nu een stuk rustiger. Kinderen kunnen overal bij zonder te wachten en op het terras hoor je nu eindelijk ook de vogels van het bos in plaats van alleen maar mensen."

Opa komt al zes jaar zijn verjaardag vieren bij de Pyramide van Austerlitz.