Foto: Esther Meijer
Foto: Esther Meijer

MTH Coaching

Woudenberg Ilse van de Burgwal is een energieke powervrouw die met veel passie en enthousiasme als coach, trainer en spreker mensen helpt om onder alle omstandigheden het beste uit zichzelf te halen. Ilse heeft de gave heel fijn aan te voelen waar de kern van een vraagstuk ligt. Ilse is eigenaar van MTH Coaching waar ilsevandeburgwal.com en Gezinsleven zonder Beperkingen onderdeel van zijn.

Als geen ander weet zij hoe je het beste uit jezelf kan halen. Op haar 19e kreeg Ilse een ernstig ongeluk (haar 2e!). Door haar sterke mind, doorzettingsvermogen en wilskracht kan ze nog kleine stukjes lopen met krukken maar is verder gebonden aan haar rolstoel. Ondanks de tegenslagen ziet Ilse overal iets positiefs in. Zij wist dat sport ging bijgedragen aan de acceptatie van het leven met een beperking. En zo startte zij met rolstoelbadminton. Inmiddels is Ilse oud-wereldkampioen, meervoudig Europees- en Nederlands kampioen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ilse ereburger van Woudenberg is en inmiddels actief is in het kernteam van het sportakkoord in Woudenberg.

Regie nemen over je eigen leven

Ilse is expert op het gebied van gezinnen waarbij één van de kinderen een beperking of een langdurige ziekte heeft. Het is Ilse haar missie dat elk kind met een beperking zijn eigen capaciteit voor 100% gaat benutten en regie gaat nemen over zijn leven. Ze wil dat elk gezinslid gehoord en gezien wordt. Als één van de kinderen wordt geboren met een beperking of later een beperking krijgt, verandert er bij elk gezinslid iets in hun beleving en plek binnen het gezin, de omgeving en de wereld. Vaak gaat alle aandacht (onbewust) uit naar degene met de beperking.

Als ouder voel je je extra verantwoordelijk; je bent alleen nog maar aan het zorgen, je brengt je kind overal naar toe en je regelt ook nog eens alles. Je cijfert jezelf helemaal weg en schuift je eigen behoeften aan de kant om maar te zorgen dat alles reilt en zeilt. Herken je dat dit wel eens op onbegrip stuit bij anderen en jouw gezin?

Ook voor je andere kind(eren) verandert er veel. Zo kunnen ze afwijkend gedrag gaan vertonen; extreem stil en onzichtbaar zijn en perfectionistisch hard werken om niet ook tot last te zijn of juist heel onhandelbaar worden om maar een beetje aandacht te trekken.

Ik gun jou dat elk gezinslid groeit van lijden naar leiden

Mijn visie

Ilse gelooft niet in coaching van het individu, althans niet als eerste uitgangspunt. Ilse gelooft in het hele gezinssysteem. Deze wordt aangepast zodra er een beperking of langdurige ziekte in beeld komt. Langzaam slijten er nieuwe patronen in, waar het hele gezin onder ‘lijdt’. Als het hele gezin van lijden naar leiden wil kan dit door naar elk gezinslid te kijken en zijn of haar rol binnen het gezin. Patronen kunnen doorbroken worden als de neuzen allemaal dezelfde richting op staan. En vanuit deze positie zal gekeken worden wat er nodig is voor elk gezinslid; een gezinstraject of mogelijk in combinatie met coaching van een individu. Samen gaan we kijken naar de patronen binnen het gezinssysteem, naar de karakters en communicatie van elk gezinslid. Stapje voor stapje veranderen we het gezinssysteem naar een voor ieder gezond systeem, waar er bij iedereen rust komt en iedereen zijn eigen capaciteit kan benutten.

Wat ik jou en je gezin gun is dat elk gezinslid groeit van lijden naar leiden.

- Als ouder wil je weer de leider van het hele gezin worden en ik gun je dat je dat leven kan leiden waar je altijd van gedroomd hebt.
- Als kind met de fysieke beperking wil je niet als lijder gezien worden, maar een gewoon leven leiden als ieder ander kind.
- Als broer/zus van wil je een normaal leven leiden waarin ook jij gehoord en gezien wordt.

Meld je aan voor de Facebook Groep “ouders met kinderen met een beperking” Of mail naar ilse@gezinslevenzonderbeperkingen.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.