Afbeelding
Foto: Agnes IJmker

Yuna, Pech onderweg

Naam:

Yuna

Leeftijd:

9 jaar

Groep:

6

“Als je een boek over oorlog leest, weet je hoe het er aan toe ging”

School:

Jan Ligthartschool

Lievelingsboek:

“Pech onderweg” van Jozua Douglas en Tosca Menten

Waarom is dit jouw lievelingsboek?

Er staan heel veel grappige dingen in het boek. Ik hou van boeken die grappig zijn. Ik word daar vrolijk van en daarom lees ik het liefst grappige boeken met fantasieverhalen.

Kan je in het kort vertellen waar het over gaat?

Het is een boek met korte verhalen. Het is moeilijk om te zeggen wie de hoofdpersoon is, want het is in de ‘ik-vorm’ geschreven. Je weet niet of het een jongen of een meisje is. Het gaat in ieder geval in elk verhaal over reizen in de tijd. Het thema past bij de Kinderboekenweek. In dit verhaal gaat het over een tijdmachine en een vliegend tapijt. De tijdmachine moet de hoofdpersoon in 1 dag terug in de tijd brengen, met de bedoeling om het winnende lot van een loterij te wisselen. Maar de tijdmachine gaat per ongeluk naar de dinosaurustijd. Omdat het een boek is met verschillende verhalen is er niet een eind met een afloop. Dat vind ik niet erg, want ik vind het leuk om een eigen eind te verzinnen.

Waarom lees jij graag?

Als ik lees, word ik meegenomen naar een fantasiewereld. Ik vind het vooral leuk dat je kan bedenken hoe het verhaal zou zijn. Ik maak dan in mijn hoofd mijn eigen film hoe het eruit zou kunnen zien. Ik vind het ook helemaal niet erg dat er geen plaatjes bij een verhaal staan; ik vind het veel leuker om mijn eigen plaatje in mijn hoofd te maken. Als ik helemaal in het verhaal zit, kan ik ook echt in mezelf lachen.

Wat vind jij van de Kinderboekenweek en het thema ‘En toen…?

Ik hou van geschiedenis, een van mijn favoriete vakken. Ik vind het leuk om te weten wat er vroeger is gebeurd. De tijd van de Romeinen vind ik heel interessant. Ik ben ook een keer in een museum geweest waar veel te zien was en werd uitgebeeld over de tijd van Romeinen. Ik hou ook heel erg van lezen, omdat ik dan mijn eigen fantasie kan gebruiken. Als ik een boek lees, geef ik zelf fantasie aan het verhaal.

Hoe kunnen kinderen die niet van lezen houden weer plezier in lezen krijgen denk jij?

Ik zou tegen die kinderen willen zeggen: “Probeer gewoon een keer weer te lezen en kies dan echt een boek wat je leuk lijkt. Ik denk dat als je een boek met een onderwerp kiest wat je interesseert, dat lezen dan ook weer leuk wordt”.