Willem Hendrik Heine
Willem Hendrik Heine

Vragenderwijs....

WOUDENBERG In deze nieuwe rubriek willen we antwoorden proberen te vinden en geven op vragen die leven bij de lezers van LetOp Woudenberg over de historie. Wij willen hiermee op een andere wijze terugkijken naar de geschiedenis van Woudenberg en vooral antwoorden vinden.

We bedoelen hiermee korte vragen die betrekking hebben op (de historie van) Woudenberg. Het mogen dus allerlei vragen zijn, echter niet over bestuur en politiek. Op deze vragen zal de redactie dan een antwoord proberen te geven. Dit doen wij kort en zonder uitgebreide verhandelingen. Eén vraag per keer zal in een volgende uitgave van de krant worden beantwoord.

Te denken van bijvoorbeeld aan vragen zoals: Waar komt de naam 'De Poort' vandaan of "wie was de heer Heine in het verzet" of "Waarom heeft ons dorp de naam Woudenberg gekregen". Vragen die leven onder de lezers en waarop een wat oudere Woudenberger, die als kind hier reeds rondstapte, de redactie helpt met antwoorden op lokale vragen. Omdat wij niet alles weten kan het antwoord op de gestelde vraag ook zijn: geen antwoord.

Laat je vragen geen vragen meer zijn, maar vraag!

Een schot voor de boeg:

Waarom hebben wij een Heinelaan in Woudenberg?
In de wijk het Zeeland zijn diverse wegen vernoemd naar inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dit zijn veelal inwoners geweest die vanwege (ondergrondse) activiteiten in het verzet tegen de Duitse bezetters zijn omgekomen.

De Heinelaan herinnert aan Theodorus Heine (geb. 1889) en zijn zoon Willem Hendrik (Wim) Heine (geb. 1923). Zij zijn door de Duitsers opgepakt in augustus 1944 en weggevoerd naar Duitsland. In een Duits kamp werd Wim ernstig ziek en is daar op 29 november 1944 overleden. Van vader Theodorus heeft men lange tijd gedacht en gehoopt hem terug te zien, echter...... ook hij kwam niet terug.

Op het monument bij de begraafplaats staan de namen van de Woudenbergse oorlogsslachtoffers, waaronder ook de namen van vader en zoon Heine. De familie Heine woonde op Nieuwoord aan de Maarsbergseweg.