Wethouder Pieter de Kruijf
Wethouder Pieter de Kruijf Gemeente Woudenberg

Hoevelaar is gestart!

Woudenberg staat van oudsher bekend als groeigemeente. Gelukkig op zo’n schaal, dat het dorpse karakter behouden blijft. De schaal is ook zodanig dat er voldoende voorzieningen zijn voor onze inwoners. We timmeren daarbij letterlijk aan de weg.

Met diverse woningbouwprojecten. Al fietsend valt dat meteen op. Of het nu gaat om diverse inbreidingslocaties, zoals in de Voorstraat, Nieuwoord, project Vijverhof, de realisatie van het appartementencomplex in het voormalig INBO of de realisatie van 91 woningen aan de Nijverheidsweg. Heel divers en we bouwen voor alle Woudenbergers. Starters, gezinnen en doorstromers. Ook voor senioren en inwoners met een handicap, komen er zorgeenheden. In fase 1, tot en met 2022, komen er 255 woningen, met 38 sociale huurwoningen, 36 goedkope koopwoningen (waarvoor starters ook een starterslening kunnen verkrijgen) en twaalf vrije sector huurwoningen. De start bouw van de eerste 25 sociale huurwoningen is dit jaar voorzien, de woningen worden overgenomen en verhuurd door Omnia Wonen. Inmiddels wordt gebouwd aan de eerste twaalf sociale koopwoningen. Mooi dat de wijk in ontwikkeling is! Ook in fase 2 bouwen we voor alle doelgroepen. Binnenkort volgt het stedenbouwkundig plan. Stip op de horizon is fase 3, waardoor er voor 2030 zo’n 925 woningen gerealiseerd zijn.

Een en ander is niet vanzelfsprekend. We hebben ons jarenlang bij de provincie ingezet voor het realiseren van geschikte uitbreidingslocaties. En voor het project Hoevelaar is dat ook gelukt. Een logische stap in de ruimtelijke ontwikkeling van Woudenberg. Ook nog in een gebied met prachtige landschappelijke en groene waarden en een zeer aantrekkelijk woon- en leefmilieu. Hoevelaar wordt duurzaam en toekomstbestendig ingericht. Het wordt ook de eerste volledige

gasloze wijk van Woudenberg! Dat betekent Bijna Energie Neutraal Gebouwde (BENG) woningen, waarbij de koopwoningen als nul-op-de-meter gebouwd kunnen worden. Ook over klimaatadaptie is nagedacht. Wateroverlast wordt voorkomen via parkeerplaatsen in grasbeton verharding en stoepen aan een kant.

Minder wateroverlast

Ook willen we aansluiten bij het initiatief rond Heuvelrug Tuinen. Dat onderzoeken we samen met de Natuur en Milieufederatie en Stichting Duurzaam Woudenberg. Dat lijkt te lukken. Super! Daarmee stimuleren we nieuwe bewoners om hun tuin zo groen mogelijk in te richten. Met aandacht voor flora en fauna (biodiversiteit) en zo min mogelijk verharding. Zelf denk ik aan minimaal 50% groen/water. Dit zorgt voor koelere zomers en minder wateroverlast. En het is natuurlijk ook gewoon mooi! Ook bijzonder: een aantal nieuwe bewoners gaat zelf een aantal groene openbare ruimtes ontwerpen en inrichten. En het later samen onderhouden zorgt voor een gezellig sociaal samenzijn en buurtgevoel!

Veel woonplezier

Kortom, een duurzaam Hoevelaar met veel groen, water, speelvoorzieningen en vooral leuke bewoners. Ik kijk uit naar het resultaat en wens de nieuwe bewoners veel woonplezier.