corona maatregelen bij de Jumbo
corona maatregelen bij de Jumbo / Foto: redactie

Ondernemers houden oog voor klant en corona

Het virus vlamt weer op en we zullen maatschappelijk pas op de plaats moeten maken. Ook Woudenbergse ondernemers proberen vorm te geven aan veiligheid. Hoe doen zij dat en wat zijn hun ervaringen?

WOUDENBERG Emma Verwoerd, eigenaresse van Salon Emma, wil in de eerste plaats duidelijkheid bieden. Een bezoek aan haar website verschaft al veel helderheid over het veiligheidsprotocol waarmee ze werkt. “Mijn klanten weten zo precies waar ze aan toe zijn en ik moet zeggen dat ze daar ook heel gedisciplineerd mee omgaan”, zegt Emma.

Het virus raakte ook haar beauty salon, want bij de eerste uitbraak ging ze negen weken dicht. Die tijd benutte ze slim door haar salon qua sfeer een metamorfose te geven. Ook bezorgde ze tijdens de eerste virusuitbraak drie keer per week haarkleuring-pakketten aan huis bij haar klanten en behaalde zo toch nog wat omzet. Maar dat neemt allemaal niet weg dat corona erin hakt. Niet alleen voor haar, maar ook voor haar medewerkers, vertelt ze tussen de nieuw beschilderde en behangen muren van haar salon. “Ik vond het belangrijk dat mijn medewerksters elkaar bleven spreken in plaats van thuis te blijven zitten. Daarom zijn er elk dagdeel twee dames aanwezig, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.

De sociale kant van werk is nu eenmaal belangrijk.” Toen Rutte zijn dringende verzoek tot Nederland richtte om mondkapjes te dragen, volgde Emma die direct op. “Mijn meiden werken er allemaal mee en we hebben ook onze klanten gevraagd ze op te doen. Verplicht is dat uiteraard niet, maar de meeste klanten doen gelukkig mee. Ook vullen zij bij binnenkomst een vragenlijst in en reinigen ze hun handen met speciale gel. Dus we hebben het hier redelijk strak voor elkaar.”

Experimenteren met doorzichtige mondkapjes

Patrick Kolfschoten, eigenaar van Jumbo ’t Schilt, heeft een extra paar ogen nodig om in zijn goedbezochte winkel zowel de klanten als het personeel in de gaten te houden. Terwijl dat wel nodig is, want hoe goed de intenties vaak ook zijn, mensen vergeten maar al te vaak om de regels secuur na te leven. Mondkapjes zijn weliswaar niet verplicht, maar omdat klanten het op prijs stellen heeft Patrick zijn personeel gevraagd ze toch te dragen. “Al mijn medewerkers doen dat, behalve medewerkers die op een veilige afstand van minimaal anderhalf tot twee meter van de klant werken. Denk aan de collega’s op de broodafdeling die achter de toonbank staan of de caissières die achter een scherm zitten.” Patrick houdt daarbij in de gaten of zijn personeel zich ook een beetje lekker blijft voelen in deze afwijkende situatie. “Ik houd zelf al niet zo van mondkapjes en ik ving bovendien geluiden op dat sommige medewerkers hem warm en benauwend vonden zitten. Daarom doen wij momenteel een experiment met doorzichtige mondkapjes. Dat blijkt letterlijk een verademing te zijn; bovendien zie je dan iemands hele gezicht. Het enige nadeel is dat de winkelverlichting schittert in de kapjes. Maar al met al weegt dit nadeel niet op tegen de voordelen. We zijn nog met het experiment bezig, maar het ziet er in ieder geval goed uit.”

Buiten is het ook droog

Barbara Boers van Geijtenbeek & Boers makelaars vindt corona persoonlijk vervelend, maar merkt er zakelijk niets van. “Vooral de woningmarkt loopt door alsof er geen corona is en ook ondernemers gaan langzaamaan weer investeren in hun huisvesting. Er is vooral een grote groep woningkopers tussen de 25 en 35 jaar bij gekomen, aangetrokken door de lage rente. Kopen is daardoor zelfs aantrekkelijker geworden dan huren in de vrije sector. Ook zijn er veel zzp’ers die thuis niet kunnen werken en zoeken naar passende kantoorruimte.” Haar business loopt dus goed, maar hoe zit dat met de veiligheidsmaatregelen? “Bij woningbezichtigingen leiden we niet meer dan twee personen tegelijk rond en houden uiteraard afstand. Op kantoor werken Erwin Geijtenbeek en ik samen, dus daar is die afstand ook makkelijk te waarborgen. En komen klanten op bezoek, dan wassen ze eerst hun handen en zijn ze vervolgens welkom aan onze grote tafel waar we maximaal twee personen aan elke zijde zetten. Met koffie of thee natuurlijk!”

Bas Kok en Cynthia van Nieuwkasteele van bloemenwinkel La Petite Fleur zagen hun handel ook doorlopen toen corona begin maart Nederland binnenviel. Sterker nog: het leek de eerste zeven weken zelfs wel kerstdrukte, zegt Bas. In het volgen van de veiligheidsadviezen speelt duidelijkheid bij hem een belangrijke rol. “Aanvankelijk hadden we strepen op de grond die de afstand markeerden die mensen in acht moeten nemen. Toen die niet voldoende bleken te helpen, hebben wij ook een bordje geplaatst waarop staat dat we maximaal twee klanten tegelijk in de winkel kunnen hebben." "Maar”, vervolgt Bas, “ik zou niet tien minuten in de regen willen staan wachten voor ik mijn bloemen kon uitzoeken. Daarom hebben we buiten een aantal paraplu’s neergezet. Dan sta je in elk geval lekker droog.” De omhoogschietende besmettingsstatistieken beloven nog een hete herfst en winter. Bas hoopt daarom dat mensen ook in die regenachtige tijd hun geduld niet verliezen en begrip voor de veiligheidsmaatregelen hebben en vooral: houden. “We willen zo gastvrij zijn als binnen de omstandigheden mogelijk is. Laten we het daarom samen gezellig houden.”

corona maatregelen bij Living 24