Burgemeester maakt zich zorgen over 'tweede golf'

WOUDENBERG – Tijdens de commissievergadering van 6 oktober heeft burgemeester Cnossen de gemeenteraadsleden bijgepraat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Op dat moment was de situatie al zorgelijk. De laatste week kwamen er veel alarmerende berichten over de verspreiding van het virus.

Burgemeester Cnossen toonde zich bezorgd. Ze krijgt een appje van de GGD als er een coronageval in Woudenberg is vastgesteld. In maart was dat een keer per week. ‘Nu een paar per dag,’ vertelde ze.

‘We moeten goed voor elkaar zorgen en uitkijken wat we doen,’ verklaarde de burgemeester. ‘We moeten gewoon doen wat er van ons gevraagd wordt. Dit is geen moment voor discussie.’ Het beleidsteam is weer opgeschaald en vergadert vaker met elkaar. In het gemeentehuis houden de ambtenaren en bestuurders zich strikt aan de regels. Ze werken thuis als het kan en dragen mondkapjes.

Ze had waardering voor de enorme inzet van de vrijwilligers van bijvoorbeeld de sportverenigingen, die steeds zaken moeten aanpassen en met nieuwe regels geconfronteerd worden. ‘Het is zwaar.’

Cnossen vertelde dat in de veiligheidsregio Grip 4 geldt. Dat is bestuurlijke taal voor een zorgelijke situatie, waarbij de voorzitter in kan grijpen, als de situatie dat vereist. Normaal is Grip 1.