Wethouder Marleen Treep
Wethouder Marleen Treep / Foto: gemeente Woudenberg

Excuses voor commotie over verkeerde uitleg woorden

WOUDENBERG – ‘Het college van burgemeester en wethouders biedt haar excuses aan voor de commotie, die ontstaan is door een verkeerde uitleg van de woorden van wethouder Treep over de nieuwe definitie van de huurwoningen in Woudenberg.’ Met dit statement begon burgemeester Cnossen de commissievergadering van 6 oktober.

De drie collegepartijen dienden tijdens de gemeenteraadsvergadering van september een motie in waarin ze voorstelden de definitie van huurwoningen in Woudenberg aan te passen aan het landelijke beleid.

Cnossen stelde dat het college van burgemeester en wethouders nog haar standpunt over die motie zal bepalen. Wethouder de Kruif vertegenwoordigt GemeenteBelangen Woudenberg (GBW), wethouders Treep en Vlam zitten namens de ChristenUnie en de VVD in het college. Deze bestuurders moeten nog bepalen of ze het eens zijn met de motie van hun eigen gemeenteraadsleden en partijgenoten.

Burgemeester Cnossen zorgde met haar opmerkelijke verklaring voor een verrassend begin van de vergadering. Het is niet gebruikelijk dat men aan het begin nog eens terugkijkt naar eerdere gebeurtenissen. Bovendien gebeurt het zelden of nooit dat een college van burgemeester en wethouders haar excuses aanbiedt over commotie die ontstaan is over een opmerking van een bestuurder. In dit geval had wethouder Treep het wel goed gezegd maar werd het verkeerd begrepen, volgens de burgemeester. Overigens gaf ze toe dat het voorstelbaar was dat het misverstand over de opmerking van de wethouder ontstaan was.

Overleg

Wethouder Treep vertelde tijdens de behandeling van de motie dat ze met woningbouwvereniging Omnia over dit voorstel had gesproken. Dat viel slecht bij de oppositie, die zich toch al overvallen voelde door deze motie.

Zij begrepen dat de wethouder de woningbouwvereniging over de inhoud van de motie had ingelicht en misschien zelfs wel overleg had gehad. Aangezien die partijen niets van de motie wisten, voelden ze zich in hun hemd gezet en verlieten ze voor de stemming de vergadering. Ook dat was een opmerkelijke gebeurtenis. Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD en mede-indiener van de veelbesproken motie, verklaarde dat er wel vaker voorstellen ingediend worden, zonder vooroverleg met alle partijen. Ook dat is op zich juist.

Door de hele gang van zaken zijn de verhoudingen tussen de raadsfracties en de oppositie en het college extra op scherp gezet. En de stemming was al gespannen. Het is lastig om in dit geval te bepalen wie er gelijk heeft en wie niet. Tussen de fracties van GBW en de SGP botert het al langer niet. Vraag aan de betrokkenen hoe dat toch komt, dan weet je zeker: beide partijen wijzen met de beschuldigende vinger naar de ander.

Voor de inwoners van Woudenberg is het heel vervelend dat de verhoudingen zo gespannen zijn. De gemeente heeft grote financiële problemen en moet zware en lastige besluiten nemen. De kwaliteit van de beraadslagingen en de besluiten worden niet beter als de verhoudingen zo gespannen zijn.

Opvallend is dat de raadsfracties het altijd hebben over het creëren van draagvlak in de samenleving en heldere communicatie. Onderling wil dat nog niet lukken.