De zaterdagmarkt op het Julianaplein
De zaterdagmarkt op het Julianaplein / Foto: Eureka

Zaterdagmarkt naar Poortplein

WOUDENBERG – De zaterdagmarkt zal op termijn verhuizen naar het Poortplein. Dat was de conclusie van de commissievergadering van 6 oktober. Er zijn nog enkele vraagtekens, maar die leken de raadsleden geen groot probleem. De grootste vraag is hoe laat de marktmensen mogen beginnen de markt op te bouwen: om 6.30 uur of 6 uur of nog eerder.

De heer Schimmel gaf, namens de standhouders van de zaterdagmarkt, uitleg aan de gemeenteraadsleden tijdens de vergadering. De marktkooplieden hebben op woensdag 30 september op het Poortplein twee opstellingen uitgeprobeerd. Veel gemeenteraadsleden kwamen toen kijken hoe het passen en meten verliep. De eerste opstelling was de reguliere, die lijkt op de markt op het Koningin Julianaplein. Die paste, constateerde wethouder Vlam, die niet aanwezig was. De marktmensen en raadsleden, die het wel gezien hadden, spraken dat tegen. Ze vonden die opstelling te krap.

Coronaopstelling

De coronaopstelling, waarbij alle kramen op een lint stonden, beviel beter. Schimmel gaf aan dat de marktkooplieden blij waren met die opstelling. Dus drongen de raadsleden aan dat deze opstelling gekozen zou worden.

Wethouder Vlam reageerde een beetje terughoudend. Ze vertelde dat er nog bestuursrechterlijke besluiten genomen moesten worden en dat er vergunningen afgegeven moesten worden. Anders zouden bijvoorbeeld de bewoners van het Poortplein bezwaar kunnen maken.

De markt begint op zaterdagmorgen om 8 uur. Volgens de vergunningen mogen de marktmensen om 7 uur beginnen met de opbouw. Die periode is te kort om op tijd met de verkoop te kunnen beginnen.

Op het Julianaplein beginnen ze dus om 6 uur met opbouwen. De gemeente staat dat oogluikend toe. De groenteboer en de bakker zijn zelfs al om 5.30 uur aanwezig. ‘We hebben nu eenmaal veel werk,’ verklaarde Schimmel. ‘We hebben op het Julianaplein nooit klachten gehad.’

Lees verder op pagina 3.