Ingezonden brief

SOCIALE HUURWONINGEN?

Het is algemeen bekend dat er in Woudenberg te weinig sociale huurwoningen zijn en er ook te weinig worden gebouwd. De vraag is dan of een discussie of de sociale huurgrens op € 737,14 ligt of niet, daar een bijdrage aan levert. Niet dus; dat is namelijk wettelijk geregeld en die grens geldt dus ook voor Woudenberg. Het gaat er nu juist om of er voldoende woningen gerealiseerd gaan worden in de categorieën tot € 619,01 en tot € 663,40, los van de maximale sociale huurprijs.

Als nu besloten wordt om de appartementen op het Julianaplein te realiseren in de duurste sociale huurklasse (€ 663,40 t/m € 737,14) dan ligt er dus nog een grote opgave in Woudenberg om in de goedkopere huurcategorieën woningen te realiseren; De gemeente, die de regie moet voeren volgens de Woningwet, staat dus voor een flinke uitdaging. Zij zal voor voldoende betaalbare grondkavels moeten zorgen zodat die huurwoningen gerealiseerd kunnen worden. Overigens zijn bedoelde appartementen bij uitstek geschikt om in de goedkopere huurcategorieën te verhuren. Een gemiste kans in Woudenberg.

Daarnaast lees ik dat projectontwikkelaars niet bereid zijn om woningen te bouwen en aan te bieden tegen lagere sociale huurprijzen. Projectontwikkelaars zijn ondernemers en benutten kansen in de markt. Als je kijkt naar de woningbouw in Woudenberg dan zie je dat de marktpartijen de afgelopen jaren kwalitatief en ook qua uitstraling mooie koopwoningen hebben gerealiseerd in Woudenberg. Ik noem Griftdijk en Het Groene Woud. Dat zijn wijken waar we als Woudenberg best trots op mogen zijn. Alle complimenten daarvoor aan de gemeente en ontwikkelaars. Helaas zijn daar wel te weinig huurwoningen gerealiseerd. De vraag is of je dat een ontwikkelaar kunt verwijten. Ik zou er dan ook voor pleiten om de passage in de huidige Woonvisie, dat pas bij ontwikkeling van meer dan 20 woningen er ook sociale huurwoningen gerealiseerd dienen te worden, niet meer in de nieuwe Woonvisie op te nemen. Bij koopwoningen is er sprake van marktwerking. Marktwerking en sociale huur zijn twee verschillende werelden en gaan vaak niet samen. De vraag is dan ook of je sociale huur aan marktpartijen moet overlaten. Als dat wenselijk zou zijn, was dat wel in de Woningwet opgenomen. Sociale huurwoningen hebben een negatief rendement en passen daardoor logischerwijs niet bij marktpartijen. Laat de marktpartijen doen waar ze goed in zijn en corporaties de sociale huur verzorgen. Ook hier geldt weer de regierol van de gemeente.

Tot slot. De Raad heeft vergaderd over de sociale huur in Woudenberg en wat ik onder andere teruglees in de krant zijn de woorden “oncollegiaal, smerig spelletje” en “onze handelwijze past in de procedures”, gevolgd door “zij lossen rekenkundig hun probleem op” met uiteindelijk tot gevolg dat de oppositie opstapt. Als ik dat allemaal lees dan moet ik denken aan de overleden voormalig staatssecretaris en voormalig wethouder van Amsterdam, Jan Schaefer: “In geouwehoer kun je niet wonen”.

Arnoud Holl