Fietspad Valleikanaal
Fietspad Valleikanaal /Foto: redactie

Geen geld voor onderzoek

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders wil niet meewerken aan een onderzoek voor de aanleg van een snelfietsroute tussen Veenendaal en Amersfoort. De reden is geldgebrek en angst voor imagoverlies.

De provincie Utrecht wil zeven snelfietsroutes aanleggen onder anderen tussen Veenendaal en Amersfoort. De gemeente Woudenberg kreeg het verzoek om mee te werken aan een onderzoek voor de aanleg van een fietspad en een intentieverklaring te ondertekenen. Op zich promoot de gemeente Woudenberg fietsen in het dorp, zoals met de aanleg van een fietspad van oost naar west. Ook wil men de veiligheid verbeteren op het kruispunt Europaweg en Stationsweg West. De gemeente hecht ook veel waarde aan onderwijs aan leerlingen, zodat ze veilig leren fietsen. Een snelfietsroute zou op zich gunstig zijn voor de Woudenbergse fietsers, schrijft het college. Toch wil het college van burgemeester en wethouders niet meewerken aan het onderzoek voor de snelfietsroute.

De burgemeester en wethouders zijn bang dat ze mee moeten betalen aan de aanleg van de route, als ze zouden meewerken. De gemeente Woudenberg staat het water financieel aan de lippen. Dat zal de komende jaren niet beter worden. Het college voelt er weinig voor om in deze omstandigheden geld aan de aanleg en het onderhoud van een fietspad te besteden. Bovendien zijn de bestuurders gang dat de verwachting wekken dat ze geld in het project zullen steken, als ze nu meedoen aan een onderzoek en een intentieverklaring tekenen. In een latere fase zouden ze dan alsnog moeten melden dat ze niet mee betalen. Dat zou een slechte indruk maken en de reputatie van Woudenberg schaden. De gemeente zou wel mee willen werken, als de snelfietsroute over de provinciale wegen zou voeren. Alle voortekenen wijzen er op dat de route langs het Valleikanaal aangelegd zal worden. Dat pad moet dan verbreed worden, daarvoor zouden bomen gekapt moeten worden. Dat wil het college niet. Bovendien wordt de gemeente verantwoordelijk voor het strooizout, het onderhoud en de verlichting. Daar is op dit moment geen geld voor. Dus wil het college nu al bij de provincie melden dat Woudenberg niet mee gaat werken.