De net opgeleverde huurwoningen aan de Voorstraat
De net opgeleverde huurwoningen aan de Voorstraat /Foto: Let Op

Wonen in Woudenberg;
wat wil de jeugd?

Ruzie bij de ontwikkeling van appartementencomplex Wij Wittesteyn. Een gerechtelijke uitspraak over bestemmingsplan “herontwikkeling Koningin Julianaplein”. De oppositie die wegloopt bij het debat over de definitie van sociale huur. Raadsleden die elkaar in de haren vliegen.

WOUDENBERG Er wordt veel gebouwd in Woudenberg, maar het gaat zeker niet allemaal van een leien dakje. Met name onder de jeugd in Woudenberg is er een grote woonbehoefte. Let Op sprak enkele jongeren in hun zoektocht naar woonruimte in Woudenberg.

Wachten op Wij Wittesteyn

Maartje Bosman (24) is geboren en getogen in Woudenberg. Op dit moment woont ze met twee huisgenoten in een huis van Legemaat van de Elst aan de Zeisterweg. Ieder heeft een eigen kamer. Samen delen ze de woonkamer, de badkamer en de keuken. “Nu ben ik toe aan een volgende stap. Het is leuk om met vriendinnen samen te wonen, maar als je full-time werkt, is het fijn om een plekje voor jezelf te hebben”. Maartje werkt bij Corparis en is op dit moment gedetacheerd als verhuurconsulent bij woningstichting Barneveld. “Het liefst vind ik iets midden in het dorp. Ik heb me ingeschreven voor Wij Wittesteyn, het oude kantoor van Inbo. Een appartement van 35 m2 op een mooie locatie. Het is wel veel huur voor weinig vierkante meters, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Ik wacht nog op een reactie. Hoop dat het wat wordt. De inkomenseis is best pittig, 3,5 keer de huurprijs. Kopen is geen optie. Het is lastig om een hypotheek te krijgen. De kans op een sociale huurwoning is klein. Ik wil wel graag in Woudenberg blijven wonen. Ik ben een familiemens, bijna alle familie woont in Woudenberg en ook mijn vriendinnen wonen hier”. Maartje denkt dat er in Woudenberg met name behoefte is aan huur in het middensegment. “Voor veel mensen van mijn leeftijd maakt het niet uit of het een kleine woning is, het is gewoon lekker als je een plekje voor jezelf hebt”.

Sowieso in Woudenberg

Rick Kuiter (21) werkt vier dagen in de week als loodgieter bij Hofland Sanidrome. Zijn vriendin uit Soesterberg is juf en geeft vier dagen les op school. Daarnaast studeren ze één dag per week. Ze willen eerst hun school afmaken, maar denken al na over de toekomst. “Ik woon hier mijn hele leven al. Werk en voetbal hier en al mijn vrienden komen uit het dorp. We zoeken dus sowieso iets in Woudenberg. Mijn vriendin is het daarmee eens, dat zat in het pakket; het was Woudenberg of niets. Gelukkig is ze hier al aardig ingeburgerd. We wonen allebei nog thuis. Ik woon met mijn zus bij mijn moeder. We kunnen nu sparen, zodat we in de toekomst wat steviger staan als we bij de bank aankloppen. Huren is geen optie. Dat is zonde van het geld. Als je koopt, wordt het huis op termijn van jezelf. Het zou mooi zijn als er in de toekomst meer starterswoningen worden gebouwd in het dorp. Middensectorwoningen zijn voor de meeste jongeren niet te betalen”.

Bizar snel gegaan

Abigaïl Burgers (22) is druk bezig in haar nieuwe appartement aan de Voorstraat. “Het is echt bizar snel gegaan. We waren in afwachting van een appartement in Wij Wittesteyn. Maar dat duurde wel erg lang. Een vriendin attendeerde ons erop dat er aan de Voorstraat ook appartementen te huur waren. Een week geleden keek ik op de site en gaf ik aan dat ik geïnteresseerd was. Na een kwartier kreeg ik al een mailtje; ‘je staat onder optie’. Ik hoefde niet eens een werkgeversverklaring of salarisgegevens te overleggen! Het bleek dat een half uur voordat we de site bezochten, iemand een appartement had afgezegd. We hebben dus echt heel veel geluk gehad. Het is een superleuk plekje.

En in Woudenberg. Ik ben hier geboren en opgegroeid, ken een hoop mensen. In een dorp is het wat gemoedelijker, mensen groeten elkaar. In de stad zijn de mensen wat meer op zichzelf”. Abigaïl, die werkt als Intercedent bij een uitzendbureau in Nijkerk, huurt het appartement samen met Danique van Deventer. “Ieder heeft een eigen slaapkamer. De overige ruimtes delen we. Omdat we met z’n tweeën zijn kunnen we de huur en de andere vaste kosten delen. Zo is het nog een beetje betaalbaar. Als je in je eentje iets moet kopen of huren, is dat haast niet te doen. Voor starters valt het niet mee om iets te huren. Nu we samen een woning kunnen delen, wordt dat een stuk eenvoudiger”.

Op zoek naar een klushuis

Bernard van Grootheest (29) is op zoek naar een koopwoning. De geboren Woudenberger woonde antikraak in Driebergen, Doorn en Amersfoort en heeft een tijd de wereld over gereisd. Nu woont hij met zijn vrouw zes hoog op een leuk appartement van 70 m2 in Amersfoort. Toch wil hij weer terug naar Woudenberg. “We zijn ons aan het oriënteren, maar het is schreeuwend duur op dit moment. Zeker nieuwbouw. We willen graag iets kopen, wonen nu ook in een koopappartement en hebben al iets op het oog. Het oudere echtpaar waar we het huis van willen kopen is op zoek naar een seniorenwoning met een tuintje in Woudenberg. Maar dat valt nog niet mee.

Het huis is een kluswoning. Maar juist daarom nog betaalbaar voor ons. Ik ben wel handig en heb ook een aantal handige vrienden in Woudenberg. Het lijkt me leuk om daar iets eigens van te maken. We wachten af, hebben geen haast”. Bernard is technisch monteur bij zorginstelling Kwintes in Amersfoort. “Mijn moeder woont in Woudenberg en ook mijn meeste vrienden wonen er.

We gaan in Nijkerk naar de kerk, dat blijven we doen, ook als we in Woudenberg wonen. Wat ik in Woudenberg nog wel mis is een gezellig centrum. Ik hoor dat campinggasten uit Maarn door Woudenberg fietsen, om een terrasje te pakken in Scherpenzeel. Dat is natuurlijk jammer.”

Liever geen kamertje in Amersfoort

Manouk Heijndijk (23) is geboren in Amersfoort, maar woont haar hele leven in Woudenberg. Ze werkt bij de Sportieve naschoolse opvang (SNO) in Leusden. Drie jaar geleden heeft Manouk zich ingeschreven voor een sociale huurwoning. “Een vriendin van mij stond acht jaar op de lijst en heeft nu een huis in de Prins Hendrikstraat. Een prachtige huurwoning. Het liefst blijf ik in Woudenberg. Mijn ouders en mijn meeste vrienden wonen hier. Je hebt er alles wat je nodig hebt en als je wil, ben je zo in de stad. Een huis of appartement, dat maakt me niet zo veel uit. Op dit moment is er weinig aanbod. Zeker onder de sociale huurgrens. Ik huur nu een huis via een studente die ik ken. Daar moet ik volgend jaar zomer weer uit. Ik ben bang dat als er hier niets is, dat ik dan op een kamertje terechtkom in Amersfoort. Het zou mooi zijn dat er in de toekomst meer aanbod is van huurwoningen onder de sociale huurgrens. Er wordt nu wel gebouwd, zoals het pand bij de rotonde, maar de huur die ze vragen is voor een alleenstaande starter vaak niet op te hoesten”.