Afbeelding
Pixabay

Vervolg van pagina 1

Het is nog niet duidelijk hoeveel lager de uitkering voor Woudenberg zal uitvallen. Deskundigen verwachten dat vooral gemeenten met minder dan 20.000 inwoners een zware klap zullen krijgen. Vlam heeft de verwachte korting al wel in de begroting opgenomen. Dat is realistisch, maar maakt de kans ook groot dat de gemeente onder toezicht van de provincie komt te staan.

Dat was exact de boodschap die wethouder Vlam ook voor de Utrechtse gedeputeerde had. De Woudenbergse reserves zijn op. De kosten van het sociaal domein lopen op. De gedeputeerde vond dat een zorgelijke ontwikkeling want de kosten van de jeugdzorg en de WMO zijn lastig bij te sturen. De gemeente moet die kosten maken.

Wethouder Vlam heeft de gedeputeerde uitgelegd wat het college wil gaan doen aan het grote structurele tekort dat ook nog eens oploopt. Het college wil de Onroerend Zaak Belasting verhogen met 10 procent, inclusief een inflatiecorrectie. De gemeente heeft de begroting opgedeeld in een aantal werkgebieden. Op het werkgebied samenleving moet in 2021 720.000 euro bezuinigd worden. Strijk vroeg zich af hoe Woudenberg meer dan 7 ton op het werkveld samenleving kan bezuinigen.

De gemeenteraad heeft vastgesteld dat als laatste redmiddel het voorzieningenniveau in het dorp minder kostbaar moet worden. Dat zijn ingrijpende besluiten.

Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom de gemeenteraad voor met de burgers een dialoog op te starten over de vraag op welke posten er bezuinigd kan worden. De hoop is dat er zo draagvlak en begrip voor de bezuinigingen zal ontstaan. De uitkomsten worden in mei 2021 verwacht en zullen in de begroting van 2022 verwerkt worden.

Als de gemeente de meerjarenbegroting niet sluitend krijgt, moet de provincie ingrijpen.