Gemeentehuis Woudenberg
Gemeentehuis Woudenberg / Foto: redactie

Water staat gemeente aan de lippen

WOUDENBERG – Het water staat Woudenberg financieel aan de lippen. Dat heeft wethouder Anita Vlam verteld tijdens een overleg op 21 september aan Robert Strijk, gedeputeerde van financieel toezicht van de provincie Utrecht . Volgend jaar komt de gemeente 720.000 euro tekort. Dat loopt in 2024 op naar 1,9 miljoen euro.

Woudenberg is bepaald niet de enige gemeente in Nederland, die een probleem heeft met de begroting. In het hele land worstelen gemeenten met structurele tekorten. Al anderhalf jaar roepen alle betrokkenen dat de gemeenten meer geld moeten krijgen, omdat anders de problemen niet te overzien zijn. Tot op heden heeft die oproep geen gehoor gekregen.

De provincies moeten de begrotingen van de gemeenten controleren en constateren dat de financiële zorgen groeien. Daarom sturen alle provinciebesturen deze week een gezamenlijke brief naar de Tweede Kamer om aan te geven dat gemeenten meer geld moeten krijgen. In Friesland hebben bijvoorbeeld 10 van de 18 gemeenten een structureel tekort. Tientallen gemeenten zijn bijna failliet, schreef dagblad Trouw afgelopen zaterdag.

Gedeputeerde De Rouwe uit Friesland legde uit waarom de provincies samen aan de bel trekken: ‘Alle gemeenten zijn fors ingeteerd op hun reserves. Ze zijn veel geld kwijt aan jeugdzorg en het sociaal domein. Daar komt de corona nog bij. De situatie is onhoudbaar.

Bij gemeenten voltrekt zich in stilte een ramp. In het slechtste geval komen ze onder toezicht van de provincie. Daarmee zijn ze technisch failliet.’

Bovendien heeft de Rijksoverheid een forse korting op de uitkering uit het gemeentefonds aangekondigd. De gemeente rekent op minimaal 2 ton minder volgend jaar, maar het kan ook oplopen tot zes ton in de loop van de jaren. De Rijksoverheid geeft gemeenten elk jaar een bedrag per inwoner. Dat bedrag is afhankelijk van onder meer het aantal inwoners, het aantal jongeren en mensen met een uitkering. (vervolg pagina 3)


Het is nog niet duidelijk hoeveel lager de uitkering voor Woudenberg zal uitvallen. Deskundigen verwachten dat vooral gemeenten met minder dan 20.000 inwoners een zware klap zullen krijgen. Vlam heeft de verwachte korting al wel in de begroting opgenomen. Dat is realistisch, maar maakt de kans ook groot dat de gemeente onder toezicht van de provincie komt te staan.

Dat was exact de boodschap die wethouder Vlam ook voor de Utrechtse gedeputeerde had. De Woudenbergse reserves zijn op. De kosten van het sociaal domein lopen op. De gedeputeerde vond dat een zorgelijke ontwikkeling want de kosten van de jeugdzorg en de WMO zijn lastig bij te sturen. De gemeente moet die kosten maken.

Wethouder Vlam heeft de gedeputeerde uitgelegd wat het college wil gaan doen aan het grote structurele tekort dat ook nog eens oploopt. Het college wil de Onroerend Zaak Belasting verhogen met 10 procent, inclusief een inflatiecorrectie. De gemeente heeft de begroting opgedeeld in een aantal werkgebieden. Op het werkgebied samenleving moet in 2021 720.000 euro bezuinigd worden. Strijk vroeg zich af hoe Woudenberg meer dan 7 ton op het werkveld samenleving kan bezuinigen.

De gemeenteraad heeft vastgesteld dat als laatste redmiddel het voorzieningenniveau in het dorp minder kostbaar moet worden. Dat zijn ingrijpende besluiten.

Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom de gemeenteraad voor met de burgers een dialoog op te starten over de vraag op welke posten er bezuinigd kan worden. De hoop is dat er zo draagvlak en begrip voor de bezuinigingen zal ontstaan. De uitkomsten worden in mei 2021 verwacht en zullen in de begroting van 2022 verwerkt worden.

Als de gemeente de meerjarenbegroting niet sluitend krijgt, moet de provincie ingrijpen.