Lege banken langs de velden / foto: redactie
Lege banken langs de velden / foto: redactie

Sporten zonder supporters

Het afgelopen weekend was het eerste van drie waarin, vanwege de door de overheid afgekondigde maatregelen, het voor publiek niet mogelijk was om sportwedstrijden langs de lijn te volgen. Hoe verliep dit supporterloze weekend in Woudenberg.

Woudenberg Het weekend startte vrijdagavond in Sport- en Cultuurcentrum de Camp met de wekelijkse potjes zaalvoetbal. Jolanda van Baaren, uitbaatster van het sportcafé, legt uit waar ze tegen aan liep en welke voorbereidingen ze heeft moeten treffen om alles volgens de regels te laten verlopen.

De moeilijkheid bij sporten in “De Camp” is dat er twee verschillende organisaties tegelijkertijd de richtlijnen moeten managen. Allereerst de zaalvoetbalvereniging die er voor moet zorgen dat er geen publiek op de tribune plaats neemt en dat de administratie rond de wedstrijden coronaproof is. Daarnaast moet Jolanda zich houden aan de richtlijnen die gelden voor de horeca. Dat dit niet altijd eenvoudig is werd mij wel duidelijk.

Voor de voetballende teams geldt dat zij vooraf moeten aangeven welke spelers er komen en wie er namens het team als begeleider en verzorger op de bank plaats nemen. Alleen de op papier aangekondigde mensen mogen daarna de zaal in.

Voor het sportcafé gelden de horeca regels. Vooraf moet je een plek reserveren en mag je alleen op je gereserveerde plaats zitting nemen. Het is dus niet zo dat je de regels voor het bekijken van de wedstrijd staand vanachter het glas in het sportcafé kan omzeilen. Hoewel de regels voor iedereen duidelijk zouden moeten zijn waren er toch supporters die probeerden op slinkse wijze de regels te omzeilen. Zowel de zaalvoetbalvereniging als Jolanda en haar collega’s hielden zich echter strikt aan de opgelegde regels en werden uitzonderingen niet gemaakt.Omdat de regels voor wedstrijden en horeca verschillen, liepen de eindtijden in het complex niet synchroon. Om negen uur werden de deuren van het sportcafé afgesloten en konden de dan nog aanwezigen tot uiterlijk tien uur hun drankje blijven drinken. Om tien uur werden de deuren van het sportcafé geheel afgesloten en werden de lichten gedoofd. Jolanda en haar medewerkers zaten daarna in een donker gedeelte van de Camp te wachten op het einde van de sportavond. Een heel bijzondere gewaarwording.



Op zaterdag stond er in de Camp slechts een volleybal wedstrijd op het programma. Doordat deze wedstrijd tegen het eind van de middag plaats vond en beide teams goed waren ingelicht, verliep dit vlekkeloos. De wedstrijd werd uiteraard vanuit zijn vaste plek aan de bar nauwlettend gevolgd door Klaas van Roekel. Het is goed te zien dat voor Klaas deze speciale plek tijdens wedstrijddagen is gereserveerd. Mooi dat het kan en goed dat het gebeurt ondanks alle regels die er gelden.

Op sportpark de Grift was het zaterdag D-day. In de week voorafgaand waren door korfbal en voetbal de nodige maatregelen getroffen en vrijwilligers en bestuursleden geregeld die door de dag heen alles in goede banen moesten leiden.

Bij de korfbalvereniging waren alleen in de ochtend een aantal wedstrijden. Een van de spelende teams, de E1, kon daarbij kampioen worden. Natuurlijk ontzettend sneu dat de ouders hierbij niet live aanwezig konden zijn. Cora van Piggelen, corona coördinator namens de korfbal, vertelt dat dit opgelost is door de wedstrijd via een live stream uit te zenden. Hierdoor konden alle ouders toch getuige zijn van de gewonnen wedstrijd en het kampioenschap.

Naast de kampioenswedstrijd verliepen ook alle andere wedstrijden bij de korfbal geheel volgens de regels en de afspraken. Bij aankomst werden de tegenstanders door Cora netjes ontvangen en ze heeft geconstateerd dat iedereen met een minimaal aantal begeleiders en ouders die het vervoer verzorgden naar Woudenberg waren gekomen. Daarnaast kwamen er vanuit Woudenberg niet meer dan de vooraf aangekondigde spelers, begeleiders en scheidstrechters naar het veld. Al met al een prima verloop van deze eerste bijzondere zaterdag voor de korfbal, waarbij Cora aantekent dat ook de samenwerking met de voetbal, met name bij de eerste opvang aan het hek van het sportpark, weer op een bijzonder goede wijze is verlopen.

Bij de voetbal was een volledig en vol programma. Net als bij de korfbal kon ook hier een team kampioen worden. De JO11-1 speelde de thuiswedstrijd op het veld langs het fietspad naar het sportpark. Hierdoor was het voor ouders mogelijk om de wedstrijd live vanachter de hekken bij te wonen.
Met een positief resultaat konden zowel ouders buiten de hekken als de kids op het veld het kampioenschap vieren.

Bij binnenkomst op het sportpark werden de bezoekers ontvangen door de dienstdoende vrijwilligers. Nadat de gegevens waren gecontroleerd konden zij hun weg vervolgen naar de wedstrijdvelden. Ook bij de voetbal alleen maar positieve reacties. Wedstrijdsecretaris Menno de Man kijkt aan het eind van de middag terug op een uitstekend verlopen dag. In de ochtend was er een team dat wel erg veel begeleiding had meegenomen maar voor het overige verliep alles op rolletjes. Ook de thuisspelende teams hadden uitstekend door dat het niet de bedoeling was om na afloop van hun wedstrijd op het sportveld te blijven hangen, zelfs niet bij de oefenwedstrijd die het eerste speelde tegen buurgenoot v.v. Scherpenzeel.

In Scherpenzeel was de boodschap dat er geen publiek toegestaan was bij sportwedstrijden niet helemaal duidelijk aangekomen. Een wel erg trouwe supporter probeerde de wedstrijd vanuit de fietsenstalling te volgen. Helaas voor deze supporter werd hij gewezen op de regels en keerde hij enigszins teleurgesteld huiswaarts.

Het eerste weekend zonder supporters is dus voor alle verenigingen goed verlopen. Het is wel te hopen dat de regels maar voor de afgekondigde drie weken gelden. Want met supporters langs de lijn is de beleving van sport wel degelijk anders.