Nieuwe plek markt uitgemeten
Nieuwe plek markt uitgemeten / Foto: redactie

Passen en meten op het Poortplein

De succesvolle zaterdagmarkt moet verhuizen van het Koningin Julianaplein naar een andere plek in het dorp. De gemeente wenst een verhuizing naar het Poortplein. De standhouders vrezen dat ze niet alle kramen op het plein kwijt kunnen. Afgelopen woensdag hebben de standhouders samen de gemeente twee opstellingen getest.

WOUDENBERG Beide partijen zijn er over eens dat de zogeheten corona uitvoering zou kunnen werken. Daarbij worden de stands als een lang lint neergezet. Er is ook een andere opstelling geprobeerd, die lijkt op de huidige opstelling.

Volgens de gemeente passen dan alle kramen op het plein. Nee, hoor', zegt Justus van der Geer, woordvoerder van de standhouders. De verhuizing zal plaatsvinden als de bouw van een appartementencomplex op het Julianaplein van start gaat. Dan is er daar niet langer plek voor de standhouders. De standhouders vinden het vreselijk dat hun markt moet verhuizen. De markt trekt op die plek veel bezoekers. Het is gezellig. Bovendien zijn er voldoende parkeerplekken voor de bezoekers. De standhouders kunnen hun wagens met voorraad ook dichtbij parkeren. Er zijn echter plannen voor appartementen op het Julianaplein. Voor de markt is er dan geen plek meer. Die bouwplannen zorgen voor veel commotie. Omwonenden stapten naar de Raad van State en vroegen om een bouwverbod. Het rechtsorgaan oordeelde dat de plannen goed zijn. Er kan dus gebouwd worden. Dat betekent dat er een nieuwe plek voor de markt gevonden moet worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft een duidelijke en uitgesproken voorkeur voor het Poortplein. De markt kan dan op zaterdag een brug vormen tussen de twee winkelgebieden. De winkeliers zouden dan kunnen profiteren van de populariteit van de markt.

De standhouders vinden dat geen goed idee. Ze voorspelden dat hun stands niet op het Poortplein zouden passen. De gemeente dacht dat het wel zou kunnen. Afgelopen woensdag was het grote moment daar. De standhouders togen naar het Poortplein en testten twee opstellingen uit. De zogeheten reguliere en de corona-uitvoering. Bij de reguliere uitvoering staan de kramen in twee rijen van drie met hun gezicht tegenover elkaar, zoals ze nu op het Julianaplein staan. In de corona uitvoering staan de kramen op een lint. Goed nieuws, meldde de gemeente op vragen van deze krant. 'De kramen passen op het Poortplein, in zowel de reguliere opstelling als de ‘corona-opstelling’.' Meester poelier Justus van der Geer is de woordvoerder van de standhouders. Hij heeft iets anders gezien: De kramen passen in de corona-uitvoering wel, in de reguliere opstelling niet.' De opstelling in een lang lint heeft als voordeel dat de voorraadwagens ook op het plein passen. Dat is de mening van Justus van der Geer. Dat was een grote angst van de standhouders dat ze tijdens de markt telkens een eind zouden moeten lopen als ze artikelen uit hun wagens moesten halen. Op het Koningin Julianaplein hebben ze alles lekker bij de hand. De gemeente meldt: ‘Er wordt nog onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de wagens met voorraad. Tijdens de proefopstelling stonden deze op het plein’. De standhouders vreesden dat de sfeer uit de markt zou verdwijnen als er op een nieuwe plek een nieuwe opstelling gekozen zou worden. Ook bestond het risico dat bezoekers de kramen niet zouden zien in de nieuwe opstelling. Dat zou de standhouders omzet kunnen kosten. Justus van der Geer is na de test positiever over de kansen van de markt op een nieuwe plek. ‘Ik denk dat als de corona uitvoering regulier kan worden, er een ruime mooie plek is om boodschappen te komen doen op de markt.’ De gemeente is overtuigd dat het Poortplein een geschikte plek is voor de markt. Van der Geer gaat niet in de op de vraag of er voldoende parkeerplekken voor het winkelende publiek zullen zijn. De gemeente is veel positiever over de parkeergelegenheid. ‘Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid voor klanten. Er wordt een extra invalide parkeerplaats gecreëerd op de zaterdagmorgen.’ De grote vraag is wanneer de verhuizing een feit zal worden. Justus van der Geer geeft aan dat hij geen idee heeft. ‘Dat hangt samen met de voortgang op het Koningin Julianaplein en zal in overleg met de standplaatshouders gebeuren,’ aldus de gemeente.

Het is een passen en meten
Tikkie links, tikkie rechts